Samfunnsstyring

Aksjonister med samisk flagg foran Stortinget. Lørdag 3. juni var det gått 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene. I september rundet antall dager 700.

Den norske menneskerettighets-sjefen: – Mørke skyer over verden, på tide å skjerpe innsatsen

Menneskerettigheter vi lenge har tatt som en selvfølge, utfordres nå i mange land. Også i Norge påpeker stadig flere at «menneskerettigheter innskrenker det politiske handlingsrommet».

Publisert Sist oppdatert

­

Etter andre verdenskrig ble menneskerettigheter sett som et bolverk mot nye kriger og en garanti for demokrati. Man hadde sett at demokratiet kunne ødelegges innenfra. Man trengte noe som kunne beskytte rettsstaten, de demokratiske institusjonene og minoritetene. Og da fikk man menneskerettigheter – i Norge er dette i dag lovfestede rettigheter som har forrang overfor annen type lovgivning.

Det er Stortinget, altså politikerne selv, som har gitt menneskerettigheter forrang overfor andre lover i norsk rett. Hele vårt styringssett er basert på demokrati, rettsstat og menneskerettigheter. Sånn har det vært lenge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS