Samfunnsstyring

Derfor krasjer offentlige IKT-satsinger

Offentlige IKT-prosjekter skal være «smidige», har regjeringen bestemt. Men smidigheten ruster fort i møte med det offentliges krav til detaljstyring og kostnadskontroll. Det kan også bli trøbbel når moderne IKT-hoder, som dyrker halvguder i Silicon Valley, møter sosialdemokratiske saksbehandlere med budsjett- og rapporteringsansvar som et ekstra gen.

Publisert Sist oppdatert

­Det er en helt vanlig tirsdag. Undertegnede har et møte med en spesialist på A-hus. Et familiemedlem har vært på utredning og familien skal ha et digitalt oppfølgingsmøte kl 14.00. Vi har fått lenke og passord, og jeg og min søster sitter klare foran hver vår PC.

Dette skal ikke skje på Teams eller Zoom, som vi er vant med. På grunn av personvernet har helsevesenet en egen plattform for slike møter. Det høres betryggende ut.

Vi klikker på lenken når klokken er slagen. «Velkommen. Verten vil invitere inn i chat-rommet», står det skrevet. Vi venter… Beskjeden om at verten vil åpne dørene gjentas. Og gjentas. Klokka blir 14.10. Min søster sender sms. Så, etter et kvarters tid kommer en melding fra en frustrert lege. «Datasystemet datt ned, og det tar vinter og vår å få startet opp igjen…».

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS