Samfunnsstyring

Detaljhandelen raser mot regjeringen

Næringslivsorganisasjonen Virke raser mot forslaget om å heve grensen for tollfri netthandel til 500 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mye arbeidslivsorganisasjonene NHO og Virke fant å klage på i årets statsbudsjett. Men særlig forslaget om å justere opp grensen for tollfrie nettkjøp, fra den gamle grensen på 200 kroner til en ny på 500, setter sinnene i kok hos Virke, som organiserer store deler av bedriftene i detaljvarehandelen.

Kaller statsministeren kunnskapsløs

I forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet i går uttalte statsminister Erna Solberg at 500 momsfrie kroner for netthandel var en liten sum. Dette kaller Virke kunnskapsløst.

– Det er kunnskapsløst. I mange bransjer er dette mer enn en gjennomsnittlig handlekurv. Erna Solberg kan jo ta seg en tur i et typisk norsk kjøpesenter og se hvor mange varer som koster under 600 kroner. Butikker der kan ikke lenger være konkurransedyktige på pris mot utenlandske nettbutikker, sier samfunnspolitisk direktør Harald Andersen til Dagens Næringsliv.

Finansdepartementet mener at regelendringen kommer til å koste opp mot 180 millioner kroner årlig, og fører opp 150 millioner kroner i 2015. Dog bemerker de at kostnadene er ventet å øke.

– Finansdepartementet er på bærtur. Tar du med alle kostnadene er dette omtrent et desimal galt, sier han til avisen.

Meldte seg ut i protest

Også flere store aktører, blant annet innenfor netthandelen, har reagert sterkt på tollendringen. Eric Sandtrø, Komplett-gründer, meldte seg i går ut av Høyre i protest mot forslaget.

– Det er som om norske butikker må løpe 100 meter, mens de utenlandske slipper unna med å løpe 80 meter, sier Sandtrø, som blant annet har vært leder for Sandefjord Høyre, til avisen.

Powered by Labrador CMS