Vladimir Putin slår en strek over flere hundre års historie og vender Europa ryggen. Han er tvunget til det etter å ha gått til krig i Ukraina. Hans trøst er at Xi Jinping er en stor og sterk (beste)venn.

Er vi ferdige med Russland nå?

Russland er skurken. Det betyr ikke at at russisk kunst først og fremst må forstås politisk og at det vi før oppfattet som russiske bidrag til vår felles historie skal tolkes som Putins propaganda.

Publisert Sist oppdatert

Det blir stadig tydeligere at Russland for lang tid fremover har forspilt sin mulighet til å bli en stormakt og en sentral europeisk samarbeidspartner. Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland har på hver sin måte økt avstanden mellom Russland og Europa. 

Europa har alltid hatt problemer med å forstå hvorfor Russland har en så kaotisk og totalitær historie, men samtidig har fostret så store forfattere og komponister. Russland har vært og er, som den norske forfatteren Peter Norman Waage har påpekt i flere opplysende bøker, både «et annet sted» – et samfunn Europa har sett forbi, og «sitt eget sted» – en nasjon med sin egen logikk basert på historie og religiøse koblinger utenfor de fleste europeernes fatteevne. 

Nå er landet på vei ut av Europa; politisk og økonomisk, men også kulturelt. Europa ser ut til å være villig til å ønske Russland lykke til på reisen – inn i Xi Jinpings favn. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS