Samfunnsstyring

Det som ga Scatec et solid fundament for vekst i Egypt var arbeidet med å utvikle en av verdens største solenergiparker Benban, nær Aswan i det sørlige Egypt. Anlegget dekker 37 kvadratkilometer.

Fornybar-Afrika utfordrer Fossil-Norge

Norske Scatec er en av Egypts viktigste partnere for å bane vei for grønn energi fra Nord-Afrika til Europa. Det betyr konkurranse for norske fossil-løsninger.

Publisert Sist oppdatert

­Kloden svetter. Og det er fossil energi som bidrar til stadig nye hetebølger. Ingenting er nytt ved det. Det som er nytt, er at verdenssamfunnet på Cop28 i Dubai før jul ble enig om «å omstille seg bort» fra fossil energi. Dette er gode nyheter for Scatec, et norsk selskap som har posisjonert seg som en tydelig og smart internasjonal agent for fornybarsamfunnet. Og det er gode nyheter for flere land i Nord-Afrika som allerede har planene klare for rørledninger og eksport av sol- og vindenergi inn i det europeiske energimarkedet. For Europa leter etter løsninger for å erstatte bortfallet av russisk gass, og omstille til fornybar energi.

− Dersom man tror at fremtidens energi skal komme fra fornybare kilder, vil Egypt og Nord-Afrika helt opplagt være de områdene som er nærmest Europa og som kan produsere fornybar energi billigst, sier Terje Pilskog, direktør i Scatec til Dagens Perspektiv.

Scatec-sjefen vil ikke tidfeste når Egypt, og Marokko, som er det andre nordafrikanske landet som er i best posisjon overfor Europa, kommer til å gjøre seg gjeldene i det europeiske markedet. Han regner med at det vil ta tid, trolig «tre, fem - ti år». Men Cop28 viser at den fossile energiens død rykker nærmere, og at Europa trenger gode hjelpere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS