UiT – Norges arktiske universitet trenger en slags akademisk revansje, etter at det høsten 2022 ble avslørt at den russiske spionen Mikhail Valerijevitsj Mikusjin hadde funnet seg godt til rette som gjesteforsker på et forskningsprosjekt om samfunnssikkerhet og hybrid krigføring ved UiT.

Fra akademisk naivitet til akademisk opprustning

Spionasje er en internasjonal vekstbransje. For å forstå det nye stormaktsspillet, særlig i nord, blir geopolitikk en akademisk vekstnæring.

Publisert Sist oppdatert

I fjor bladde Forskningsrådet opp 143 millioner kroner for at norske akademikere skal bli bedre til å analysere den geopolitiske utviklingen. Og i Langtidsplan for forsvarssektoren kom det løfter om flere hundre millioner til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som skal i gang med en stor teknologi- og kunnskapsintensiv satsing i Nord-Norge. FFI ønsker å bygge opp et senter i Tromsø med 30 til 40 årsverk over en 12-års periode.

Bakgrunnen er den globale økende maktpolitisk og økonomisk rivalisering. Forskningsinstituttet Prio har fått penger til å studere Russlands holdning til fred og fredsavtaler. Forsvarets høgskole har fått midler for å analysere hvordan russisk etterretningskultur påvirker landets utenrikspolitikk. Og Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Fridtjof Nansens Institutt, Institutt for forsvarsstudier (IFS), UiT – Norges arktiske universitet og Universitetet i Oslo (UiO) fikk i fjor 45 millioner til et eget geopolitisk forskningssenter.

Senteret, som vil bli ledet fra NUPI, skal forske på stormaktsrivalisering mellom Kina, Russland og USA, og skal gi analyser som er nyttig for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, ikke minst knyttet til forvaltningen av Norges arktiske områder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS