Samfunnsstyring

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre i stortingssalen i forbindelse med behandlingen av habilitetssakene. Brenna får full støtte fra sjefen, som avviser Frps mistillit mot henne.

Habilitets-sirkuset kan fortsette: MDG vil ha en ny kontrollrunde om Tonje Brenna

MDG mener kontrollkomiteen på Stortinget må følge opp om arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har brutt opplysningsplikten. Frp fremmer mistillitsforslag i Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

MDG mener Brennas håndtering i habilitetssaken er sterkt kritikkverdig.

Men saken handler om to spor, både habilitetsbruddet og om hvorvidt Brenna har informert kontrollkomiteen godt nok. MDG vil ha nye undersøkelser om sistnevnte.

– Jeg tenker det er naturlig at komiteen undersøker i hvilken grad opplysningsplikten er brutt. Det at saken i så måte vil fortsette etter i dag, understreker hvor utfordrende det er for komiteen at den nye informasjonen kom så tett opp mot vår behandling, skriver Lan Marie Berg i en tekstmelding til NTB.

Berg sier kontrollkomiteen fortsatt ikke har fått innsyn i en habilitetsvurdering av en statssekretær. Nå oppfordrer hun Brenna til å overlevere også denne vurderingen.

Oversendte dokumenter

Kort tid før innstillingen i kontrollkomiteen ble lagt fram i forrige uke, kom det fram nye opplysninger i DN. I interne budsjettnotater som Brenna var kjent med, ble samarbeidet mellom Wergelandsenteret og Utøya beskrevet. Penger som gikk til Wergelandsenteret, kom også Utøya til gode. Dette var ett år før Brenna erklærte seg inhabil.

I et brev til kontrollkomiteen fredag innrømmet Brenna at hun fem ganger i 2022 fikk informasjon om koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya.

De interne dokumentene burde kontrollkomiteen hatt da de i høst ba Brenna om å opplyse fullt ut om saken, mener Frp, MDG, Høyre og Venstre.

Kontrollkomiteen fikk i forrige uke oversendt ti nye dokumenter, samt et sammendrag til Stortinget av de interne budsjettdokumentene.

– Kontrollkomiteen burde mottatt mer informasjon om de interne prosessene i departementet, og i ettertid ser jeg at dette kunne blitt gjort tidligere, skrev Brenna til komiteen.

Frp med mistillit

Fremskrittspartiet har ikke lenger tillit til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Partiet varsler nå mistillitsforslag mot Ap-statsråden når Stortinget senere i ettermiddag behandler habilitetssakene mot Brenna, Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg og en rekke andre toppolitikere, skriver NRK.

– Brenna har bevisst valgt å holde tilbake opplysninger for Stortinget under behandlingen av kontrollsaken. Det er svært alvorlig, sier Frps nestleder Hans Andreas Limi til kanalen.

Ap mener på sin side at Frps mistillitsforslag er urimelig, og at Tonje Brenna ikke har brutt opplysningsplikten.

Høyre vil diskutere saken

Høyre har også landet på sterk kritikk av Brenna i habilitetssaken. Om det er aktuelt å gå videre med nytt spor i kontrollkomiteen, er ennå ikke avklart.

– Det er vanskelig å si om hun har brutt opplysningsplikten overfor Stortinget. Det er et alvorlig spørsmål og må kanskje sjekkes som en egen sak i komiteen, sier Høyres Peter Frølich.

Spørsmålet om oppfølging ligger på bordet når kontrollkomiteen møtes tirsdag ettermiddag.

– Dette må diskuteres i kontrollkomiteen før jeg kan si noe mer, tilføyer Frølich.

Venstre holder muligheten åpen

Venstres Grunde Almeland har tidligere holdt muligheten åpen for at det kan bli aktuelt med nye undersøkelser. Venstre har landet på den mildere formen «kritikk» mot Brenna i habilitetssaken.

– Slik jeg ser det akkurat nå, er denne saken ikke nødvendigvis av en slik karakter, men Venstre utelukker ikke at vi bør se grundigere på forholdet til opplysningsplikten i Brenna-saken dersom komiteen mener det er nødvendig, sa han.

Tirsdag behandles habilitetssakene i Stortinget etter at kontrollkomiteen har ferdigbehandlet saken. Et flertall i komiteen landet på å rette kritikk mot Brenna.

Arbeiderpartiet mener på sin side at Brenna har informert kontrollkomiteen underveis. Aps medlem i kontrollkomiteen Frode Jacobsen avviser at hun har brutt opplysningsplikten.

– Tonje Brenna sin sak handler om at hun ikke tidlig nok vurderte sin egen habilitet. Hun la selv kortene på bordet og beklaget i juni i fjor, og kontrollkomiteen har vært kjent med dette hele veien, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS