Samfunnsstyring

Unn Alma Skatvold leder Politiets Fellesforbund. Hun har liten sans for Ytringsfrihetskommisjonens forslag om å heve terskelen for hva politifolk må tåle av skjellsord.

– Hvorfor skal vi tåle å bli kalt enda mer nedsettende ting?

Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund mener det å kalle politiansatte for idiot, tosk, kuk, gay, dritt og lignende har lite med ytringsfrihet å gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Ytringsfrihetskommisjon har foreslått endringer i straffelovens paragraf 156 og 265, som gjør det straffbart å komme med skjellsord mot offentlige tjenestepersoner, som politi, eller utøvere av det som kalles særlig utsatte yrkesgrupper.

Kommisjonen mener «det er betenkelig at skjellsord i seg selv skal være straffbare», og viser til at ord som «tulling», «jævla idiot» og «kålorm» er nyere eksempler på ytringer som er blitt straffet når de er rettet mot politiet.

Politidirektoratet, de politiansattes arbeidsgiver, støtter kommisjonen og skriver i sin høringsuttalelse: «Straffbar forulemping av offentlig tjenestemann ved skjellsord etter dagens praksis synes å være for lav», og at terskelen derfor bør heves. Og: «Eksemplene kommisjonen trekker frem, må etter vårt syn ligge innenfor grensene for hva som er lov å si i affekt, i møte med myndighetene».

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS