Samfunnsstyring

Forsknings- og utdanningsminister Sandra Borch gikk av etter at det ble kjent at hun i sin masteroppgave fra 2014 har kopiert tekst fra andre uten å oppgi kilde. Sakene om statsrådenes masteroppgaver skaper debatt, men hva skjer med kildehenvisningene i fremtiden? Når KI brukes til å skrive?

KI-professor: – Blir enda mer utfordrende å vurdere masteroppgaver når de skrives med kunstig intelligens

Likevel anbefaler Morten Goodwin, professor i kunstig intelligens, studentene å bruke kunstig intelligens.

Publisert Sist oppdatert

­Fredag gikk Sandra Borch av som minister for forskning og høyere utdanning, etter avsløringer om at det var tekst i hennes masteroppgave fra 2014 som var identisk med tekst fra andre studenters masteroppgaver.

Hun innrømmet å ha hentet tekst fra andre uten å oppgi kilde, og konkluderte med at feilen hun har gjort ikke er forenelig med å være statsråd med ansvar for regelverket for høyere utdanning. E24 var det første avis som skrev om tekstlikheten. BI-student Kristoffer Rytterrager var den som først fant likhetene og først skrev om det på X, skriver NRK.

Noen timer senere, på lørdag, meldte VG at det i helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 var funnet passasjer med tekst som var identisk med tekst i andre akademiske oppgaver, uten kildekreditering.

Kjerkol har uttalt at hun ikke har kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen uten kildehenvisning. Nord universitet, lærestedet hvor masteroppgaven ble levert, skal nå se nærmere på oppgaven.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS