Samfunnsstyring

Hvorfor er det slik at vi i Norge tilsynelatende ikke klarer å få til større innkjøp av digitale løsninger? spør Fredrik Syversen.

Kommentar: Digitale offentlige utskeielser

Det er en strøm av dårlige nyheter om digitale offentlige prosjekter som etter stor pengebruk, enten ikke blir tatt i bruk eller helt og holden skrinlegges. Hvorfor er det slik at vi tilsynelatende ikke klarer å få til større innkjøp av digitale løsninger?

Publisert Sist oppdatert

­KOMMENTAR. De to siste årene har vi hatt en rekke offentlige IKT-prosjekter som ikke leverer til forventningene. Med utgangspunkt i helsesektoren har vi eksempler som AKSON, Felles kommunal Journal, Helseanalyseplattformen, og nå sist Lab-systemet som Aftenposten nylig belyste. I tillegg har vi Forsvarets enorme prestisjeprosjekt MAST, som nå er lagt på is. Også glansbildet Nav har sine problemer, med et 100-millioners prosjekt som ikke leverer til forventningene.

Til sammen snakker vi om mangfoldige milliarder kroner av skattebetalernes penger som verken gir bedre tjenester for brukerne eller sparer samfunnets midler. Dette reiser aktuelle spørsmål som: Hvorfor skjer dette gang etter gang tilsynelatende uten noe særlig læring? Hvorfor bevilget politikerne pengene? Og hvorfor svikter kvalitetsinstituttet vårt (KS 1 og 2)i sin gjennomgang av alle de nevnte prosjektene?

De aller fleste av disse prosjektene er initiert av byråkratiet, de som skal inneha kunnskapen som gir våre politikere det beste grunnlaget for beslutningstaking. Derfor vil jeg starte med en solskinnshistorie, nemlig prosjektet Kjernejournal. Prosjektet ble presset gjennom av daværende helseminister Anne Grethe Strøm-Eriksen. Vi er tilbake i 2011-2013 og det er fortsatt stor motstand på Stortinget rundt deling av helseinformasjon på tvers innad i sektoren (dette er ikke lenger et problem). Prosjektet var altså omstridt både i byråkratiet, i sektoren og ikke minst politisk. Prosjektet ble levert på tid (ca 1 år) og hadde et langt perspektiv og en opptrappingsfase. Summen var i overkant av 100 millioner NOK. Ja, du leste riktig − kun 100 millioner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS