Samfunnsstyring

Terje Pedersen / NTB

Kontrollkomiteen: «Sterk kritikk» mot Erna Solberg – «kritikk» mot Brenna og Huitfeldt

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité fremmer sterk kritikk av Høyre-leder Erna Solberg for brudd på habilitetsregelverket. I tillegg retter de «kritikk» mot tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og nåværende arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

Publisert Sist oppdatert

– Flertallet mener at Solberg i utilstrekkelig grad har overholdt sin undersøkelsesplikt overfor ektemannens aksjehandel, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram komiteens konklusjoner onsdag.

Ektemannen Sindre Finnes handlet aksjer i stor skala mens hun var statsminister, noe som har ført til at hun var inhabil i en rekke saker.

Derfor mener komiteen at Stortinget bør vedta at det er sterkt kritikkverdig at Erna Solberg i sin tid som statsminister var inhabil i flere saker behandlet av hennes regjering.

Skiller seg ut

Solbergs sak skiller seg klart ut blant de mange habilitetssakene, mener Frode Jacobsen, som er Arbeiderpartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Den dreier seg om svært omfattende brudd på habilitetsregelverket gjennom en periode på åtte år, der hun var statsminister og den øverste ansvarlige for regjeringen og landet. Det gjør den spesielt alvorlig, og derfor fremmer vi også sterk kritikk av Erna Solberg i innstillingen, sier han.

– Alvorlig

Det er alvorlig når en statsminister er inhabil og når omfanget av den potensielle inhabiliteten ikke er mulig å etterprøve, understreker komitéleder Peter Christian Frølich (H).

– Systemet som hun la opp til for å sjekke mulige aksjehandler i familien, har i ettertid vist seg ikke å være holdbart, sier han.

Solberg har selv hevdet at hun var uvitende og ble forledet, men Frølich påpeker at hun kunne ha sjekket dette grundigere.

Brenna

Et flertall i kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna (Ap) i habilitetssaken. Et mindretall i komiteen foreslo en formulering om «sterk kritikk».

Flertallet mener arbeids- og inkluderingsministeren i sin tid som kunnskapsminister var inhabil i tildelingen av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt i utnevnelsen av Frode Elgesem. Mindretallet er enig i denne kritikken, men mener overtrampet var så alvorlig at det burde betegnes som «sterkt kritikkverdig», den mest alvorlige formen for kritikk fra komiteen.

Komiteen slår fast at Brenna burde vurdert i hvilken grad Wergelandsenterets tilskudd fra Kunnskapsdepartementet til skoleprosjektet «22. juli og medborgerskap» involverte Utøya AS. Hun burde ikke vært involvert i forberedelsene av statsbudsjettet når det gjaldt Raftostiftelsen, og heller ikke oppnevnt Elgesem som styremedlem.

Komiteen mener også at det var hennes ansvar at Kunnskapsdepartementets rutiner ikke var gode nok.

Huitfeldt

En samlet kontroll- og konstitusjonskomiteen fremmer kritikk av tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) for brudd på habilitetsregelverket.

I tillegg mente et mindretall at kritikken mot Huitfeldt burde være sterk.

I hennes tilfelle har ektemannen handlet aksjer mens hun var statsråd, noe som har ført til at hun var inhabil i en rekke saker.

Komiteen mener at Huitfeldts ektemann tilsynelatende må ha vært av den oppfatning at det at han ikke valgte å informere Huitfeldt om hvilke aksjer han investerte i, ville bidra til å ivareta nødvendig aktsomhet.

– Men Huitfeldt hadde likevel en plikt til å undersøke hvorvidt ektemannen fortsatt handlet med aksjer, påpeker kontrollkomiteen i sin redegjørelse.

Trettebergstuen og Borten Moe

Anette Trettebergstuen var inhabil da hun ga vennene Renate Larsen og Bård Nylund verv, men har allerede tatt ansvar ved å gå av, sier kontrollkomiteen.

De nøyer seg dermed med enstemmig kritikk i merknadene etter behandlingen av Trettebergstuens habilitetssak.

Det samme nøyer komiteen seg med også når det gjelder tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Han får kritikk i merknadene fra Kontrollkomiteen.

Borten Moe gikk av som olje- og energiminister etter at det ble kjent at han kjøpte og eide aksjer i Kongsberg Gruppen i sin tid som statsråd, også da regjeringen inngikk en stor avtale om kjøp av ammunisjon fra Nammo, som er deleid av selskapet.

Solberg og Støres regjeringer

Både tidligere statsminister Erna Solberg (H) og sittende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får kritikk for mangelfulle habilitetsrutiner i regjeringen.

Bedre opplæring, rutiner og praksis kunne ha redusert sannsynligheten for at det ble gjort feil rundt habilitet, og Støre og Solberg bærer deler av ansvaret for dette, konkluderer kontrollkomiteen.

– Tilbakemeldingene fra departementene viser en såpass ulik praksis at det er hevet over enhver tvil at det var og er betydelige mangler i måten regjeringen i fellesskap forholder seg til habilitetsregelverket på, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram komiteens konklusjoner onsdag.

– Komiteen mener derfor at Stortinget bør vedta at det er kritikkverdig at både regjeringen Solberg og regjeringen Støre har hatt mangelfulle rutiner for å forhindre brudd på habilitetsregelverket.

Powered by Labrador CMS