Ordfører i Vardø, Tor-Erik Labahå (Sp), mener byen er godt forberedt, men at tilfluktsrommene er gamle og fuktige. – Staten må ta et tydeligere ansvar, sier han til Dagens Perspektiv.

Mangler evakueringsplan for Finnmark

Forskningsdirektør Espen Skjelland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) etterlyser planer for å evakuere sivilbefolkningen i Øst-Finnmark. Det gjør også ordføreren i Vardø, byen som er Norges fremste bombemål.

Publisert Sist oppdatert

Det var i NRK P2s radioprogram EKKO den 26. februar Skjelland konkluderte med at «det ikke var planer for å kunne evakuere befolkningen i Øst-Finnmark». Og at FFI mener det «er lurt å ha» slike planer.

Bakgrunnen for FFI-direktørens uttalelse er følgende: Forsvaret frykter at også sivilbefolkningen vil bli angrepet dersom Russland sender militære styrker inn i Nord-Norge, mest sannsynlig inn i Øst-Finnmark. «Dersom vi har planer som baserer seg på at russerne vil opptre etter folkeretten, så bør vi endre disse, for å si det enkelt», sa han.

Det er ikke Forsvarets oppgave å foreta en slik evakuering. Ifølge Skjelland har FFI undersøkt, og sett at det ikke finnes planer for hvordan sivilbefolkningen i Finnmark skal komme seg i sikkerhet ved eventuelt russisk angrep. «Det mener vi er en svakhet», sa han til NRK.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS