Samfunnsstyring

Næringspolitikk for fremtiden

Forrige uke gikk Norshipping av stabelen. Oslos beste restauranter var stappfulle av dresskledde menn. De dyreste vinene og den beste champagnen ble hentet opp fra mørke kjellere. Christian Radich duvet ved kai av tyngden av hjemvendte skatteflyktninger og milliardærer. Omsetningen på restaurantene i Oslo når all time high når rederne slår seg løs. I år var det ekstra god grunn til å feire for regjeringen viftet nok en gang med en fet sjekk til landets aller rikeste.

Publisert

Den maritime næringen er en viktig drivkraft i norsk økonomi. Uttalte næringsminister Monica Mæland, da meldingen; Maritime muligheter – blå vekst for grønn fremtid, ble lagt frem.

Når vi skal omstille næringslivet er det ikke maritim sektor som bør prioriteres. En gjennomsubsidiert næring, som mottar flere milliarder kroner over statsbudsjettet. Uten disse tilskuddene ville næringen vært betydelig mindre, eller som maritim næring selv har truet med, de hadde flagget ut av Norge og slått seg ned i land med mer lukrative avtaler. Logikken bak nettolønnsordningen er en kompensasjon til redere for merkostnaden ved å ansette norske skipsarbeidere. Lønningene er nemlig betydelig lavere i andre land, og uten lønnskompensasjon ville rederiene derfor ansatt mer utenlandsk arbeidskraft. Men logikken brister. Skal alle norske bedrifter få tilskudd for å kompensere for høyt norsk lønnsnivå? Det ville aldri falle norsk IT næring inn å kreve subsidier for å ansette norske ingeniører, selv om utmerkede indiske programmerere gjør jobben for en brøkdel av norske lønnskostnader. Hva med oljebransjen som nå sliter og som har hatt rekordhøye lønninger og som i tillegg har plukket de beste hodene fra andre næringer, fordi de har kunnet betale vesentlig mer. I Statoil har gjennomsnittslønnen ligget på rett over en million kroner.

I et slikt perspektiv kan faktisk nedturen i olje være svært bra for Norge. Det tvinger frem innovasjon og nytenkning og vi får et mere normalt lønnsmarkedet som igjen kan løfte andre næringer. Maggie Tatcher sa en gang; - A crisis is a terrible thing to waste. Og i de ordene ligger det faktisk mye visdom.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS