Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på vei for å annonsere at Forsvaret får ytterligere 7 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Norge brukte 10 år på å oppfylle NATO-mål

I 2014 ble NATO-landene enige om å bruke 2 prosent av nasjonalproduktet (BNP) på forsvar, og nå er Norge endelig i mål.  Men Norge ligger likevel et godt stykke nede på NATOs prosenttabell. Flere store land er fortsatt langt fra målet. 

Publisert Sist oppdatert

Alliansens ferskeste medlem, Sverige, er ikke tatt med i denne tabellen, men bruker 2,1 prosent av BNP på eget forsvar, og oppfyller allerede nå NATOs krav. Finland, som ble medlem i fjor, har umiddelbart blitt en NATO-stjerne, og kan bokføre 2,46 prosent. Og når Danmark også har nådd NATOs minstekrav, er Norge det eneste nordiske landet som ligger under den magiske 2-prosentstreken. Island, som er en av grunnleggerne av NATO, har ikke eget forsvar, men alliansens medlemsland garanterer i felleskap for øyfolkets militære sikkerhet. I tillegg har landet en bilateral forsvarsavtale med USA.

2 prosent er ikke nok

Statsminister Jonas Gahr Støre har i vår lovet både NATO og Stortinget at Norge skal komme seg over 2-prosentstreken i år, ti år etter at NATO på toppmøtet i Cardiff i Wales vedtok målsetningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS