Putin ser seg selv som en frontkjemper for «tradisjonelle verdier og den menneskelige sivilisasjonen». Han har gått til «hellig krig» mot Vesten, mener den russiske analytikeren Tatiana Stanovaya.

Putin med historisk hevn og «hellig krig»

President Putin ser på Russland som en «bastion for de tradisjonelle verdiene som sivilisasjonen står og faller ved».

Publisert Sist oppdatert

Fra Moskva er omkvedet at det er slett ikke Russland, men Vesten som har startet en krig som nå endrer Europa. Inntil terroranslaget mot konserten på Crocus City Hall rett før påske, kjempet Putin med stadig større selvsikkerhet «mot NATO og USAs globale hegemoni». Nå har terrorangrepet, som IS har tatt på seg ansvaret for, gjort det litt vanskeligere for Kreml å se bare Vesten og Ukraina som fienden.

Men Putin holder på sitt. Ifølge russiske Alexander Gabuev, sjefen for Berlin-kontoret for Carnegie Endowment for International Peace, «er Putin desperat etter å sikre seg en plass i historien som den som hevner ydmykelsen av Sovjetunionens kollaps». Dette påpekte han i en artikkel i Financial Times. En annen russisk analytiker, Tatiana Stanovaya, også hun med tilknytning til denne tenketanken som er en av USAs eldste, går enda lenger. I en analyse skriver hun at en selvsikker Putin de siste månedene har «utvidet horisonten for sin hellige krig».

Verdikamp på vestlig territorium

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS