Samfunnsstyring

Anne-Kari Bratten er administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, som torsdag arrangerte sin årlige sykehuskonferanse.

Spekter-direktør om utfordringene i sykehussektoren: – Her har politikerne våre noe å gå på

– Vi ser et økende sprik mellom forventningene til helsetjenestene og det sykehusene faktisk vil klare å levere i årene som kommer. Her må politikerne bidra til realitetsorientering og være ærlige på hvilke utfordringer vi vil møte fremover.

Publisert Sist oppdatert

­Det sier administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, som torsdag arrangerer sin årlige sykehuskonferanse. Spekter er den dominerende arbeidsgiverforeningen innen sektorene helse, samferdsel og kultur, og organiserer dermed mange av de største helsevirksomhetene i landet.

I forbindelse med sykehuskonferansen offentliggjorde Spekter deler av en ny befolkningsundersøkelse som viser at helse er den viktigste politiske saken for folk flest akkurat nå. Spekter-direktør Anne-Kari Bratten mener politikerne derfor må være ærlige på hva som er utfordringene for helsevesenet fremover.

I undersøkelsen svarer 17 prosent at helse (helsevesen og sykehus) er den enkeltsaken som bør prioriteres av politikerne. 11 prosent svarer sosiale forskjeller, mens ti prosent svarer klima og miljø.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion på oppdrag fra Spekter, viser også at to av tre mener kvaliteten på norske sykehus er ganske god eller svært god.

– Norge har et sykehustilbud i verdensklasse. Flere pasienter behandles, dødeligheten går ned og vi kurerer stadig flere sykdommer. Jeg er glad for at en så stor andel av befolkningen er fornøyd med kvaliteten på sykehusene våre, sier Anne-Kari Bratten, i en pressemlding.

– Samtidig ser vi et økende sprik mellom forventningene til helsetjenestene og det sykehusene faktisk vil klare å levere i årene som kommer. Her må politikerne bidra til realitetsorientering og være ærlige på hvilke utfordringer vi vil møte fremover, fortsetter Bratten.

Her må politikerne bidra til realitetsorientering og være ærlige på hvilke utfordringer vi vil møte fremover

Helseledere opplever mindre handlingsrom

Ifølge Spekter-lederen skaper økte forventninger, den demografiske utviklingen og bemanningsutfordringer omstillingsbehov i sykehussektoren framover. Ledere i helseforetakene opplever i midlertid å ha mindre handlingsrom for omstilling enn ledere i andre virksomheter Spekter organiserer, viser en topplederundersøkelse Spekter gjennomførte blant medlemsvirksomhetene i fjor høst.

I topplederundersøkelsen sier åtte av ti ledere i helseforetakene at kompetansemangel er et betydelig problem allerede i dag, mot seks av ti i de andre sektorene.

– Mangelen på arbeidskraft er en av de viktigste årsakene til at vi må omstille. Da må vi våge å ta de store diskusjonene, sier Bratten, som mener det er på høy tid at politikerne tar skikkelig i tak i disse utfordringene.

– Det er dessverre slik at rapporter med krevende budskap har en tendens til å bli lagt i en skuff. Noen NOU-er er knapt ute av trykkeriet før de faglige rådene er parkert, og utredningen politisert. Her har politikerne våre noe å gå på, sier hun.

Vi har en lang tradisjon for å finne løsninger gjennom brede politiske forlik. Nå trenger vi det mer enn noen gang

Behov for tverrpolitisk enighet

Befolkningsundersøkelsen viser ikke uventet at mange er opptatt av å bevare sine lokale sykehus. Det svarer fire av fem i undersøkelsen. Likevel sier nesten to av tre at de er villige til å reise til en annen del av landet dersom de får sykehusbehandling raskere eller av bedre kvalitet.

– Det er ikke vanskelig å forstå at mange kjenner på trygghet når de har et sykehus i nærheten med kompetent personale. Men dette viser også at det bør være mulig å ta en åpen diskusjon om innretningen på sykehusstrukturen, sier Anne-Kari Bratten.

Utredning av sykehusstrukturen var et av forslagene fra Helsepersonellkommisjonen, som leverte sin rapport i fjor vår.

– Norge har et godt utgangspunkt for å finne politisk enighet om hvordan utfordringene i helsesektoren bør møtes. Det er bred tverrpolitisk oppslutning om at Norge skal ha en offentlig styrt og finansiert helsetjeneste, og vi har en lang tradisjon for å finne løsninger gjennom brede politiske forlik. Nå trenger vi det mer enn noen gang, sier Spekter-direktør Bratten.

Powered by Labrador CMS