Samfunnsstyring

Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken er glad for dagens beslutning fra regjeringen.

Statsforvalterne beholder dagens struktur

Langt på overtid har regjeringen bestemt seg: Statsforvalterne beholder dagens struktur og skal ikke følge den nye fylkesinndelingen.

Publisert Sist oppdatert

­– Eg er glad for at vi endeleg har fått eit vedtak og slepp å leva i usikre tider på dette feltet. Eg er og glad for at regjeringa har lagt vekt på faglege argument. Ei oppdeling ville ha svekka fagmiljøa våre. Dei fleste i embete er nøgd meir vedtaket medan eit mindretal hadde ynskt seg ei oppdeling, sier statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland til Dagens Perspektiv.

Hun leder det som nå skal hete Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Hun en av statsforvalterne som har ventet spent på avgjørelsen og ønsket da også å beholde dagens struktur.

Sterke fagmiljøer

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung sier dette om avgjørelsen:

– Statsforvalteren har lang erfaring med å dekke flere fylker. Embetet har i dag sterke fagmiljøer i Moss, Drammen og Oslo.

Og nettopp de sterke fagmiljøene, er en sentral del av regjeringens begrunnelse for å opprettholde strukturen:

– Både evalueringen og høringsrunden viste at statsforvalterne har fått større og sterkere fagmiljøer og at de er styrket i sin rolle som rettssikkerhetsinstans, etter sammenslåingen. Dette har vi vektlagt tungt i beslutningen, sammen med kostnadene som en deling ville gitt. Nå tar vi vare på gevinstene sammenslåingen har gitt, samtidig som vi iverksetter flere tiltak for å sikre statsforvalternes arbeid, og deres nærhet og tilgjengelighet overfor kommunene, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Ventet lenge

Det er ikke å ta i at regjeringen har brukt tid på beslutningen. De nye fylkene var på plass fra 1. januar. Da gjenoppsto Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Troms og Finnmark.

Så sent som i november bekreftet regjeringen overfor Dagens Perspektiv at avgjørelsen skulle falle før nyttår. Slik gikk det ikke, men i dag kom altså avgjørelsen.

Hovedkontoret til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er i dag lokalisert i Tønsberg, mens én avdeling har kontorsted i Skien. Regjeringen vil styrke Statsforvalterens tilstedeværelse i Telemark. Halvparten av de ansatte skal ha arbeidssted på Skienskontoret. Hovedkontoret skal også flyttes til Skien, og statsforvalteren selv skal ha kontorsted der.

– Ved å legge flere kompetansearbeidsplasser i Telemark, underbygger vi regjeringens mål om at kompetansen ligger så nær innbyggerne som mulig, sier Tung.

Regjeringen foreslår også å styrke Statsforvalteren i Troms og Finnmark med 10 millioner kroner, slik at embetet får enda bedre forutsetninger til å veilede og følge opp sine kommuner. I tillegg skal Statsforvalterens fellestjenester flytte noen stillinger til Vadsø. Samlet gir dette 10-12 nye statlige arbeidsplasser i Troms og Finnmark.

Powered by Labrador CMS