Samfunnsstyring

EU, Norge og EØS-avtalen. Handlingsrommet til norske politikere er større enn hva jussen tilsier, mener Stein Reegård i ny bok.

Stein Reegård med ny bok: Større handlingsrom i EØS-avtalen enn det jussen tilsier

Om en sak er viktig for politikerne, gir EØS-avtalen ofte større handlingsrom enn hva en juridisk vurdering alene tilsier, hevder Stein Reegård i ny bok.

Publisert Sist oppdatert

Da Stein Reegård i 2017 sluttet som sjeføkonom i LO etter 23 år, ble han bedt om å medvirke til å kartlegge hvilket handlingsrom EØS-avtalen gir. Det resulterte i en rekke artikler, blant annet i Dagens Perspektiv. Nå er han ute med boken «Under radaren?» med undertittelen «EØS-avtalen – en blanding av økonomi, jus og politikk», den første her i landet som ifølge ham selv gir en samfunnsmessig beskrivelse av avtalen. Ellers er det nesten bare skildring av regler.

EØS og handlingsfrihet

LO har hele tiden forsvart EØS-avtalen som sikrer Norge tilgang til EUs indre marked. Men det dukker stadig opp saker der det blir stilt spørsmål ved om EØS-avtalen gir den nødvendige handlingsfrihet til å føre en politikk som ivaretar viktige samfunnsinteresser. LO-ledelsen frykter at uro rundt EØS-avtalen vil svekke avtalens legitimitet i fagbevegelsen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS