Samfunnsstyring

Surr om grønne ­sertifikater

Høyere pris på grønne sertifikater kunne sikret utbygging av vindkraft på Fosen og Snillfjord, men det hadde ikke vært samfunnsøkonomisk lønnsomt. Den svenske Riksdagen nekter å behandle oljeminister Tord Liens nye avtale med svenskene om likere rammebetingelser. Kanskje på tide med en enklere løsning?

Publisert Sist oppdatert

Det jages etter vindmøller for tiden. Mens Norge og Sverige deler regningen på 48 milliarder kroner for grønne sertifikater likt, har Sverige allerede forsynt seg av halve potten av potensielle fornybarprosjekter. Norge sitter igjen med om lag 5 prosent til nå. Årsaken er ikke at Sverige har mer vind og sol, men at de har bedre rammebetingelser. Oljeminister Tord Liens avtale med svenskene skulle fikse problemet, men den ble akkurat kastet ut av en kaotisk svensk riksdag.

Statkraft ville ikke: Mens utbygging på Fosen koster rundt 40 øre kwh, ligger de potensielle inntektene for tiden på rundt 30 øre kWh.

For lav pris: De grønne sertifikatene skulle sikre utbygging av fornybar kraft, men prisforventningene er for lave. Forlenging av avtalen kan heve forventningene igjen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS