POLITISK ANALYSE

Det kan bli vanskeligere enn mange tror for Høyre og Erna Solberg å kaste statsminister Jonas Gahr Støre ut av regjeringskontorene etter valget om et drøyt år.

Aslak Bonde: Den lange valgkampen – ingen parademarsj for Høyre

Den lange valgkampen blir vanskelig for Høyre. Med mer selvbevisste partnere, gryende EU-strid og en svekket statsministerkandidat.

Publisert

POLITSIK ANALYSE. De fleste topp-politikerne tar vanlig sommerferie i år. Neste sommer blir det lite hviletid. Da er det langspurt i valgkampen, og det er mulig allerede nå å forutsi at den blir tett og intens. Selv om de aller fleste meningsmålingene viser at det blir et regjeringsskifte etter valget 8. september, så er avstanden mellom rød og blå blokk relativt liten.

I tillegg blåser vindene i litt annerledes retning enn tidligere i stortingsperioden. Arbeiderpartiet gjør det fortsatt historisk dårlig med en gjennomsnittlig oppslutning rett i underkant av 20-tallet, men frykten for kollaps er nesten borte. Tilsvarende er det med Senterpartiet: Målingene er veldig mye dårligere enn de var før valget i 2021, men de har i de siste to årene gått nesten like mye opp som ned. Oppslutningen ligger et sted mellom 5.5 prosent og 6.5 prosent.

De to regjeringspartiene har også stor tro på at et bra lønnsoppgjør, synkende inflasjon og en begynnende fallende rente kan gi dem medvind neste år. Troen er viktig i seg selv, fordi den inspirerer partienes valgkampmedarbeidere. Dersom de politiske redaksjonene mener det er realistisk å tro på gjenvalg, bidrar også det til en mer positiv mediedekning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS