Synspunkt

Synspunkt | Even Bolstad: Stort klarere løftebrudd blir det ikke
Det er et klart løftebrudd at regjeringen ikke avvikler den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften. og rett og slett en snikbeskatning av arbeid og straffeskatt på kompetanse, skriver Even Bolstad.
Even Bolstad er daglig leder i HR Norge.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Jeg ble ikke overrasket, dog likevel svært skuffet da regjeringen foreslo å videreføre den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften, som ble innført som en midlertidig arbeidsgiveravgift på statsbudsjettet i fjor.
Riktignok har man økt innslagspunktet til 850.000 kroner, men det var ikke lovnaden. Avgiften skulle fjernes. Stort klarere løftebrudd blir det ikke.
Dette er snikbeskatning av arbeid og straffeskatt på kompetanse. Det er ikke mindre skatt på arbeid, selv om pengene tas ut som arbeidsgiveravgift i stedet for som inntektsskatt på hver og en av oss.
«Hele avgiften er kompetansefiendtlig.»
Kanskje ville flere reagert kraftigere dersom man hadde krevd inn denne skatten fra legene, ingeniørene og etter hvert mange andre som tjener over 850.000 kroner. I stedet hentes pengene ut før arbeidstakerne ser dem på lønnsslippen. Hele avgiften er kompetansefiendtlig. Den vil kapsle kompetansen inne i de bransjer som har høy lønnsevne i dag.
Når vi har mer enn full sysselsetting i Norge, med flere jobber som ser etter folk enn folk som ser etter jobber, legger dette et vått ullteppe over virksomheter som er under oppbygging eller har lav lønnsevne. Dette kan være virksomheter i det grønne skiftet og kommuner som sliter med å konkurrere om viktig arbeidskraft, for eksempel ingeniører.
«Denne arbeidsgiveravgiften betyr først og fremst økte lønnskostnader for virksomhetene. Dette vil skape et tøffere lønnsoppgjør til våren.»
Og med den lille arbeidsledigheten vi har, så må vi huske på at arbeidsmarkedet er ikke ett marked, men mange mikro-markeder. Kompetansen det er behov for, må dekkes. En arbeidsledig bygningsarbeider er ikke kvalifisert til å ta jobben som er ledig som kokk eller IT-ingeniør.
Et annet problem er at når «hele landet skal tas i bruk» får vi mange steder små arbeidsregioner, som gjør at kompetansen bokses inne der folk bor, mens behovet kanskje er et helt annet sted.
Jeg er bekymret over at jeg ikke ser tydelige grep i forslaget til neste års statsbudsjett som vil mobilisere arbeidskraft og skape nye næringer for framtida.
Denne arbeidsgiveravgiften betyr først og fremst økte lønnskostnader for virksomhetene. Dette vil skape et tøffere lønnsoppgjør til våren, og gi virksomhetene mindre rom for å øke lønningene. Det vil ramme alle, ikke bare de med høy kompetanse.