Synspunkt

Kvinnedagen i dag er en fin dag for å reflektere rundt hva vi kan gjøre for å jobbe for et mer likestilt samfunn og næringsliv – sammen. Foto: anilakkus | iStock Photos

Synspunkt | ­Iselin Songe-Møller: Hva har du som leder gjort for å øke likestillingen det siste året?

Hvis du er usikker, så har jeg en hjemmelekse til deg. Du kan nemlig gjøre en stor forskjell på jobben, skriver ­Iselin Songe-Møller.

Publisert Sist oppdatert

­Iselin Songe-Møller er leder for GRC Advisory i Sopra Steria.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Norge har kommet langt med likestilling – og det er bra, men langt fra langt nok. Det er fortsatt bare 26 prosent kvinner i topplederstillinger i Norge og kvinnene mangler i styrerommet.

Ja, ifølge Statistisk sentralbyrå er det faktisk bare 20 prosent kvinnelige styrerepresentanter i norske aksjeselskaper. Hvorfor i all verden er det slik, når den årlige rapporten fra Women Count slår fast at kvinner i ledelsen kan gjøre virksomheten din ti ganger mer lønnsom?

Å være likestilt innebærer at man skal ha samme muligheter og rettigheter, uavhengig av utgangspunkt (snl.no). Dette har ledere i offentlige og private virksomheter i stor grad makt til å bestemme og påvirke.

I dag har jeg derfor en oppfordring til alle som har lederansvar. Som leder kan du bidra med å sikre likestilling i mange av prosessene du jobber med.

Bare se her:

Lønnsoppgjør

Gir du lik lønn for lik erfaring og innsats, uavhengig av kjønn? Lønnsgapet mellom menn og kvinner er fortsatt altfor stort, og har ikke forbedret seg mye de siste ti årene. Kvinners lønn i prosent av menns var på 87 prosent i 2012 og på 88 prosent i 2022.

Dette skyldes nok til dels at kvinner jobber mer deltid enn menn, som også er noe du som leder kan legge til rette for slik at det endrer seg. Hør om HR eller Finance kan bistå deg med å sette opp en god oversikt, slik at du som leder vet hvordan dine ansatte ligger an. Informasjon og bevissthet kan føre til endringer i riktig retning.

Forfremmelser og opprykk

Gir du like muligheter for opprykk, uavhengig av kjønn? Og blir de som skal, har vært eller er ute i foreldrepermisjon også vurdert?

Mange kvier seg for å stifte familie fordi det kan gå på bekostning av karrieren. Her har du som leder enorm påvirkningskraft, og jeg oppfordrer deg til å gå en ekstra runde neste gang mulighetene åpner seg.

Rekruttering

Er du bevisst på de ubevisste fordommene dine, og at du allerede kan ha dømt en kandidat i det du leste navnet på kandidaten? Flere selskaper har anonymisert navn og bilde på CV-er for å unngå forhåndsdømming.

Jeg tenker at den enkelte av oss bør klare å jobbe med bevissthet og selvrefleksjon for å unngå diskriminering.

Mangfold

Kjenner du til kvinneandelen i selskapet ditt? Både i ledelsen og i din avdeling? Hvis ikke, har du en hjemmelekse å gjøre. Sett opp en månedlig status, og se om den endrer seg over tid.

Og er det rom for å være annerledes hos dere? Det gir stor verdi for selskapet med en kultur hvor hver enkelt medarbeider kan blomstre.

Vær bevisst på at det er mange minoritetsgrupper i samfunnet som du kan inkludere i virksomheten, for å få et mer mangfoldig miljø. Det er du som leder som må sette kultur på agendaen, og sørge for at den enkelte kan lykkes, uavhengig av kjønn og bakgrunn.

Vær mentor og forbilde

Vær tilgjengelig som sparringspartner for andre som ønsker lederansvar. Og som mann må du også være bevisst på å være like tilgjengelig for unge kvinner som menn. Samfunnet blir ikke mer likestilt av gutta-stemning.

Bruk litt mer tid til noen som er ulik deg selv, så kan du både utgjøre en forskjell og mulig også lære noe nytt og utvikle deg selv.

8. mars er en fin dag for å reflektere rundt hva vi kan gjøre for å jobbe for et mer likestilt samfunn og næringsliv – sammen. Takk for dine bidrag i året som kommer, og lykke til med å gjøre en forskjell.

Powered by Labrador CMS