Synspunkt

Same procedure as every year? Det er én ting å tillate ungdommer en viss grad av frihet, men noe helt annet å lukke øynene for potensielt farlig og skadelig oppførsel, skriver Kjell Torstein Hagen etter fyll og slagsmål under skiarrangement på Holmenkollen, igjen. Foto: Beate Oma Dahle | NTB

Synspunkt | Kjell Torstein Hagen: Holmenkollen – har vi glemt ansvaret som følger med festen?

Årets skifest i Holmenkollen har igjen blitt overskygget av hendelser som ikke har noe på en familievennlig folkefest å gjøre. Det er bekymringsfullt å se ungdom som stormer løyper, slåss, og som trenger medisinsk hjelp på grunn av overforbruk av alkohol, skriver Kjell Torstein Hagen.

Publisert Sist oppdatert

­Kjell Torstein Hagen er daglig leder i den frivillige organisasjonen Bli sett-Norge­.

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Disse hendelsene reiser spørsmål ved både arrangementets og samfunnets normer og verdier. Hvorfor tillates denne oppførselen år etter år, uten at det tas lærdom av tidligere feil?

Det synes som om forventningen om fyllefest er blitt så inngrodd at den overskygger selve idrettsbegivenheten. Det er en nedslående utvikling som burde bekymre oss alle.

Hvor er foreldrene?

Men dette leder til et enda større spørsmål: Hvor er foreldrene i alt dette? Det er vanskelig å forestille seg at ungdommene handler helt uavhengig av foreldrenes godkjennelse eller kunnskap.

Dette fører til den ubehagelige sannheten at vi kanskje står overfor en generasjon av sovende eller i verste fall likegyldige foreldre.

Det er én ting å tillate ungdommer en viss grad av frihet, men noe helt annet å lukke øynene for potensielt farlig og skadelig oppførsel.

Som foreldre har vi et ansvar for å veilede ungdommene våre mot sikrere og mer ansvarlige valg.

«Dette fører til den ubehagelige sannheten at vi kanskje står overfor en generasjon av sovende eller i verste fall likegyldige foreldre.»

Er det ikke på tide at vi våkner opp og tar ansvar for sikkerheten til våre unge håpefulle, og at vi lærer av fortiden og gjør Holmenkollen til en trygg, inkluderende og minneverdig opplevelse for alle?

For det er på høy tid at vi alle tar et felles ansvar for å endre på dette. Arrangører må styrke sikkerhetstiltak og begrense alkoholtilgangen, mens foreldre må engasjere seg aktivt i sine barns liv og valg.

Synonymt med uansvarlighet?

Politiet og lokale myndigheter må også gripe til strengere tiltak for å forhindre slike hendelser i fremtiden. La ikke bli Holmenkollen – eller noen annen folkefest for den saks skyld – synonymt med uansvarlighet og overskridelser.

La oss i stedet bruke disse samlingene som muligheter til å fremme positiv atferd som styrker vårt samfunn.

Det er på tide å handle – ikke bare for vår egen skyld, men for fremtidens Norge.

Powered by Labrador CMS