Annonse

Oslo kommune sikrer seg arvesølvet

Oslo kommune sikrer seg eierskap over Hafslunds strømnett og kraftproduksjon. – Vi får kontroll over selve arvesølvet, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Det norske arbeidslivet bidrar til at integrering går i revers etter fem år

Det fungerer i fem år, så snur det, viser en ny studie av arbeidsmarkedstilknytningen til innvandrergrupper i Norge.

KrFU vil gi 15.000 i bonus til foreldre som deler permisjonen likt

KrFs ungdomsparti KrFU vil ha flere pappaer ut i foreldrepermisjon og foreslår en statlig likestillingsbonus for par som deler permisjonen tilnærmet likt.

Razzia i Stockholm EU-kommisjonen gransker Telenor i Sverige

Teleselskapet falt tre milliarder på børsen på få minutter.

Senterpartiet alene om å ville felle Helgesen

Pinlig, populistisk, tynt. Mistillitsforslaget fra Senterpartiet mot miljøministeren møtte kraftig motbør i ulvedebatten på Stortinget tirsdag.

Annonse

Slik får du slutt på «mansplaining»

Har du som kvinne blitt forklart hvordan verden egentlig fungerer på en nedsettende og fordummende måte av en mann?

OljedirektoratetDobler ressursanslaget for Barentshavet

De uoppdagede olje- og gassressursene i Barentshavet er dobbelt så store som tidligere antatt, viser Oljedirektoratets nye beregninger.

Vil ta fra Sanner digitaliseringsansvaret

Det uklart hvem som har gjennomføringskraft nok til å lykkes med digitaliseringen av offentlig sektor. Det slås fast i en rapport bestilt av regjeringen. – Legg ansvaret til et departement med tyngde, sier Heidi Austlid i IKT-Norge.

Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk

Regjeringen vil styrke europeisk samarbeid og øke innsatsen i ustabile områder sør og øst for Europa samtidig som det transatlantiske samarbeidet bevares og videreutvikles. Det er blant konklusjonene i regjeringens melding til Stortinget om norsk sikkerhetspolitikk som nylig ble lagt frem.

Helgesen tar ikke selvkritikk

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tar ikke selvkritikk for ulvestriden. Tirsdag vil Stortinget pålegge ham å følge opp ulveforliket fra i fjor.

Annonse

Forskere i strupen på Stortingets ulvemål

Målet om å redusere ulvebestanden ned mot fire til seks valpekull i året, er så lavt at det strider mot internasjonale forpliktelser, hevder forskere.

Ny innvandring skaper nye behov

– Nettoinnvandringen til Norge er den laveste på ti år, men mange av de som kommer hit nå har større behov for bistand og kompetansepåfyll, sier Kompetanse Norge-direktør Gina Lund.

Få oversiktVenstresiden dusjes i LO-millioner

Arbeiderpartiet kan vente seg et rekordstort pengebidrag til årets valgkamp, mens også SV og Sp får pengestøtte av LO. Rødt vrakes. Få oversikt over pengegavene til de forskjellige partiene her.

Kan bli vanskelig for Macron Derfor feilet de etablerte partiene i Frankrike

Korrupsjonsanklager felte høyresiden og intern maktkamp venstresiden. Til slutt fikk globalisten Macron flest stemmer. Men om han vinner mot Le Pen, er spørsmålet om han vil være i stand til å styre landet.

Saudi-Arabia skal passe på kvinners rettigheter i FN

Annonse

Røe Isaksen skjerper krav til barnehagene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener den nye rammeplanen for barnehagene tydeliggjør hva foreldre og barn har krav på.

Det er aldri målt høyere utvandring fra Norge enn i fjor

Østeuropeere valfarter ut av landet, og svenskene dropper i stadig økende grad turen over norskegrensen. Det sørget i fjor for den laveste nettoinnvandringen på ti år.

Norsk Folkehjelp– Konstruktivt fra Arbeiderpartiet om atomvåpen

Arbeiderpartiets landsmøte signaliserte i helgen at de dersom de kommer i regjering vil sørge for at Norge i likhet med NATO-landet Nederland vil delta i FN-prosessen om en avtale som forbyr atomvåpen.

Annonse

Kommunikasjonsmyndighet krever drift av norske nettverk i Norge

Mobil- og bredbåndsnett i Norge må driftes her i landet, mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Norske medier gir opp Facebook-artikler

I likhet med store mediehus i USA, legger norske medier fra seg Facebooks artikkeltjeneste. Fordelene rettferdiggjorde ikke samarbeidet, ifølge NRK og VG.

Ekspert: Nederlag for både høyre og venstre i Frankrike

For første gang i den femte republikks historie går verken høyresiden eller venstresiden videre til annen omgang i presidentvalget.

– Vi trenger en digital Genève-konvensjon

Det må implementeres lover som beskytter siviles bruk av internett, mener Microsoft-direktør.

Kraftig russisk reaksjon på NATO-møte på Svalbard

Russiske myndigheter kaller det kommende NATO-møtet på Svalbard for en provokasjon og mener møtet strider mot Svalbardtraktaten.

– USA forbereder siktelse mot WikiLeaks-grunnlegger

Amerikanske myndigheter har forberedt en siktelse mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange med tanke på å pågripe ham, opplyser kilder til CNN.

Kulturlivet vil ikke ligge under fylkene

Flere aktører er sterkt kritiske til regjeringens planer om å overføre ansvaret for 49 kunst- og kulturinstitusjoner til fylkene.

ANALYSEKlar tale fra Støre

Mange Arbeiderpartivelgere sitter på gjerdet og vil ha tydelig beskjed fra leder Jonas Gahr Støre. I hans landsmøtetale torsdag fikk vi se en Ap-leder som var opptatt av å fremstå som statsminister.

Kun seier er godt nokDet er nå eller aldri, Støre

Dersom Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke blir leder av Regjeringen Støre etter valget i høst, er han sannynligvis ferdig som leder i landets største parti, mener eksperter Dagens Perspektiv har snakket med. Derfor vil han helst snakke uavbrutt om «arbeid» de neste fem månedene.

Utfordrer– Nesteårs studenter kan ikke bli en del av den tragiske frafallsstatistikken

135.587 søker seg til høyere utdanning. Mest sannsynlig vil 40 prosent av disse studentene slutte på utdanningen.

Ungdom vil studere teknologi og ledelse

UiOs nye program for digital økonomi og ledelse er landets mest attraktive studie.

Nå må innvandrere bevise at de er integrert i samfunnet

Australia strammer inn på kravene for statsborgerskap og vil utstede færre arbeidsvisum. – Australske jobber til australske folk, sier statsminister Malcolm Turnbull.

Mer skeptiske til EØS

IT-folk er mer skeptiske og ønsker å erstatte dagens avtale med en handelsavtale, viser fersk undersøkelse.

«Norge skal være det beste landet i verden å drive næringsvirksomhet i»

Arbeiderpartiet vil satse på utvalgte næringer og ha en mer aktiv stat i næringsutviklingen.

Dette vil Ap gjøre med arbeidslivet

Arbeiderpartiet vil modernisere Arbeidsmiljøloven. – Vi vil tydeliggjøre definisjonen på hva som er arbeidstaker og hva som er arbeidsgiver i et moderne arbeidsliv, sier Hadia Tajik.

Polen vil ha politisk styring over pengehjelp fra Norge

Polske konservative er rasende over at norske EØS-penger går til feminister og homofile. Nå kjemper regjeringen i Polen for full kontroll over tildelingene.

Tajik– Det er ingen tvil om at Høyre er hovedmotstanderen

Arbeiderpartiet børster støvet av gamle suksessoppskrifter, forsøker å tenke litt nytt og utroper Høyre som hovedmotstander foran høstens valg.

Fagskoleinnstilling– Nødvendige krafttak for yrkesfaglig utdanning

Utdanningskomiteen på Stortinget la tirsdag frem sin innstilling på Stortingsmeldingen om fagskolene.

Solberg sabler ned Aps skatteøkninger

Ap kommer trolig til å spikre skatteøkninger på 15 milliarder på sitt landsmøte til helgen. Partiet forstår ikke at det hemmer omstilling, mener Erna Solberg.

Dette kan Ap og Sp samarbeide om

– De må satse på en desentraliseringsreform med storstilt utflytting av arbeidsplasser fra Oslo, sier professor Frank Aarebrot.

FHI: Det er for mange uvaksinerte barn i Norge

Det er for mange uvaksinerte barn og voksne i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Tre fylker skiller seg negativt ut.

Tar til orde for norsk ledelseskommisjon etter dansk modell

Raske endringer og digitalisering stiller helt andre krav til ledelse, sier Abelia, som mener vi trenger en ledelseskommisjon hvor ledere kan utveksle erfaring på tvers av sektorer.

Unge vil sove lenger og ønsker mindre ytringsfrihet

Det viser en ny undersøkelse blant 15 til 21 åringer som Varkey Foundation har gjennomført.

Støre vil ikke velge mellom SV og KrF

Erdogan avviser observatørfunn etter folkeavstemning

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anerkjenner ikke kritikken fra valgobservatører etter søndagens folkeavstemning og ber OSSE "kjenne sin plass".

Historisk folkeavstemning splitter Tyrkia

Tyrkia holder søndag en historisk folkeavstemning som vil kunne endre det politiske systemet og gi presidenten mer makt. Tyrkerne er splittet på midten.

Frp-krav om sykelønnskutt forsvunnet

Bedriftsforbundets Olaf Thommessen har lagt ut på politisk leteaksjon i påsken. Han savner to Frp-dissenser om sykelønnskutt og frykter feigheten har tatt dem.

En halv milliard i momsfritak for Tesla-kjøpere

Det samlede momsfritaket til Tesla X-kjøpere er på en halv milliard kroner. Det tilsvarer gratis årskort til om lag 30.000 Oslo-pendlere.

Merkel møter internasjonale finanstopper om proteksjonisme

Tysklands statsminister Angela Merkel møter lederne i OECD, IMF og Verdensbanken mandag, blant annet for å diskutere den voksende proteksjonisme-trenden.

PsykologerTerrorinformasjon kan skape frykt

PST sier et terrorangrep mot Norge er sannsynlig og ber folk være årvåkne. Slike meldinger bidrar til en bekymringsspiral, mener psykolog Atle Dyregrov.

Forsker venter flere islamistiske terrorangrep

Selv om det islamistiske miljøet i Norge er svekket, venter terrorforsker Petter Nesser flere islamistiske terrorangrep både i Europa og i Norge.

Stormaktene i heftig krangel om Syria

Amerikanernes bombing av en syrisk flybase har skapt "fornyet harmoni" mellom USA og Europa, mener Italia. Samtidig øker temperaturen i ordkrigen med Russland.

PST skjerper trusselvurderingen– Vi må ikke være naive

Det er sannsynlig at det vil bli gjennomført et anslag i Norge.

VeterinærstudieMenn får ikke lenger tilleggspoeng

Denne praksisen har vist seg ikke å være i tråd med likestillingsregelverket.

Norge gjenopptar frihandelsforhandlinger med Kina

– Det ligger an til et tettere samarbeid mellom kinesisk og norsk næringsliv på en rekke områder, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

BistandNorske bistandsmidler brukes til alderstesting av unge asylsøkere

Norske bistandspenger brukes til blant annet til norskopplæring på norske asylmottak og kontroversiell alderstesting av enslige asylsøkere som sier de er under 18 år.

Nordiske bankerEtablerer digitalt forsvarssenter i Oslo for å bekjempe dataangrep

Nordisk finansnæring er enige om å danne felles front mot cyber-kriminelle.

I disse kommunene er det flere hytter enn boliger

Hytter er et stort marked for mange kommuner. I 45 kommuner fins det flere hytter enn boliger.

Prisfall i industrien etter 5 måneders oppgang

Nedgangen siste måned skyldes blant annet reduserte priser på råolje samt raffinerte petroleumsprodukter.

Dyrere klær i mars

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,3 prosent fra februar til mars, hovedsakelig som følge av høyere priser på klær.

Tre av fire studenter har akademikerforeldre

Hver fjerde student i Norge har foreldre uten høyere utdannelse. Resten kommer fra familier med bakgrunn fra universitet eller høyskole.

17. mai-feiringen kan være et terrormål

17. mai og helligdager kan være typiske mål for terrorister, sier forskere. Søndag oppjusterte PST trusselnivået for de to neste månedene.