Annonse

StøreUlikhet og valg mellom skattekutt og velferd vil prege valgkampen

Valgkampen kommer til å bli preget av to skillelinjer: Økende ulikhet og valget mellom skattekutt og velferd, varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Norges Bank holder styringsrenten uendret

Norges Banks hovedstyre har for niende gang på rad bestemt at styringsrenten forblir på 0,5 prosent, kunngjorde sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

DPTVSommerferie på Stortinget

Ingen sendinger fra Stortinger før neste periode.

EU tar nye skritt mot felles forsvar

EU gjør forsvarssamarbeid til en hovedsak på toppmøtet i Brussel denne uka. Norge følger bekymret med fra utsiden.

Folk mindre fornøyd med offentlige tjenester

Folk flest er litt mindre fornøyd med de fleste tjenestene fra det offentlige. Inntrykket av Forsvaret faller mest.

Annonse

Folk flest avspist med skattesmuler

Den rikeste promillen i Norge har i snitt fått 264.500 kroner i skattekutt de siste fire årene. Tallet for folk flest er 3.400 kroner.

Nav foreslås omorganisert til tolv regioner

Som følge av regionreformen kommer arbeidsdirektør Sigrun Vågeng med anbefaling til ny fremtidig regional struktur i Nav.

Norsk asylpraksis bekymrer europeiske eksperter på menneskehandel

Europarådets eksperter på menneskehandel ber Norge ta bedre vare på asylbarna og frykter at asylinnstrammingene rammer trafficking-ofre.

Møte med: Øystein Dørum og Roger BjørnstadSkål for Den norske modellen

Relative priser og etterspørsel er deres mantra. Den norske modellen deres religion. Det er mer som forener enn skiller sjeføkonomene i NHO og LO, Øystein Dørum og Roger Bjørnstad. Men helt hjem, følger de hverandre ikke.

– Solberg har ikke levert

På flere områder i sysselsettingspolitikken har ikke statsminister Erna Solberg (H) levert, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Annonse

Solberg– Ingen grunn til at Thommessen ikke kan fortsette

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke ser noen grunn til at stortingspresident Olemic Thommessen ikke kan fortsette i enda en periode.

Karin Andersen slår tilbake om asylmottak– Det handler om integrering

SVs Karin Andersen mener Per Sandberg tar feil når han hevder at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom pris og kvalitet på drift av asylmottak.

Offisersorganisasjonene frykter personellmangel

Færre folk skal betjene mer og stadig mer avansert utstyr i Forsvaret. Det er et hovedproblem i Brandvik-utredningen, mener offisersorganisasjonene.

Betent HV-krangel inn i stortingssalen

Heimevernet mangler kapasitet til å sørge for sikring av viktige bygg og anlegg, ifølge Riksrevisjonen. HV er styrket i denne perioden, svarer regjeringen.

Legebesøk blant barn og ungdom har økt

Folkehelseinstituttet melder om en markert økning i legebesøk blant barn og ungdom siden skolestarten i fjor høst.

Annonse

Vil etablere feministmoské i Oslo

I en planlagt moské i Oslo skal kvinner kunne lede menn i bønn, og kvinner og menn skal få be i samme rom.

NHO– Veldig feil å innføre en lov som sier at alle skal ha økt pensjon

Det er under ett år til den store norske pensjonskrigen skal avgjøres. NHO-leder Kristin Skogen Lund er krystallklar på at tariffoppgjøret neste år ikke skal føre til at bedriftene må øke kostnadene til pensjon, skriver DN.

Andre valgomgang i FrankrikeRent flertall for Macrons parti i valg med dårlig oppmøte

Opptellingen etter andre og siste valgomgang i det franske parlamentsvalget gir rent flertall for president Emmanuel Macrons parti. Velgerne vil ha noe nytt, sier utenriksminister Børge Brende.

Annonse

Per Sandberg om asylmottak– Ikke dokumentert at ideelle aktører er bedre

– Det er ikke dokumentert at ideelle og kommunale aktører leverer bedre kvalitet i asylarbeidet enn kommersielle, mener Per Sandberg (Frp), konstituert innvandrings- og inkluderingsminister.

Rekordhøyt antall mennesker på flukt

Krig, vold og forfølgelse sender flere mennesker ut på flukt enn noensinne, viser UNHCRs ferske rapport. Barn er de største taperne.

Stortinget i hemmelig møte om terrorsikring

Stortingspolitikerne samlet seg mandag til et lukket møte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Pressen ble holdt unna, og hemmeligholdet får kritikk.

Tror folkekirken kan bli brukt mer politisk

Førsteamanuensis Lars Laird Iversen ved Det teologiske menighetsfakultet i Oslo tror det vil bli en kamp om definisjonen av folkekirken i Norge.

Norge vurderer deltakelse i EUs nye fond for våpenforskning

Norge er invitert til å delta i et nytt stort EU-fond for forskning på og felles innkjøp av militært materiell.

Unngikk mistillit med et nødskrik– Betydelige svakheter i planleggingen og gjennomføringen

En enstemmig kontrollkomité omtaler Presidentskapets håndtering av Stortingets byggeprosjekt som «sterkt kritikkverdig». Lenger kunne de ikke gått uten å gi Olemic Thommessen (H) fyken.

Vil forenkle samarbeidet mellom politi og forsvar

Slik vil regjeringen sørge for at Forsvaret kan bistå politiet så raskt som mulig.

RegjeringenVil styrke sikkerheten ved å gjøre sensitiv informasjon lettere tilgjengelig for private

Regjeringen vil gi flere private aktører tilgang til sensitiv informasjon om rikets sikkerhet, forutsatt at myndighetene får kontrollere hvem som eier selskapene.

Reduserte helsekostnadene med 40 prosent

Nederland har revolusjonert helsesektoren med konseptet «naboomsorg».

Minst to partier ber stortingspresidenten gå. I dag avgir vaktbikkja på Løvebakken sin innstilling.

ZERO ikke fornøyd med klimakutt

Regjeringen har ikke tilstrekkelige virkemidler for å nå klimamålene, mener Miljøstiftelsen ZERO, som savner flere tiltak i transportsektoren.

Ap: – Klimatiltak mot Høyre og Frps vilje

Frp var tidligere imot kuttene som regjeringen nå foreslår i klimameldingen, og Høyre ble motvillig med, hevder Aps Terje Aasland.

Regjeringen vil ta to tredeler av klimakuttene nasjonalt

Norge må sørge for et kutt i klimautslippene på til sammen 30 millioner tonn mellom 2021 og 2030. Klimaminister Vidar Helgesen (H) vil ta to tredeler i Norge.

LO Stat: Enighet i Aim, Relacom, Geomatikk, Broadnet og Mediq

Ni timer på overtid falt de siste brikkene på plass.

Fredag kommer dommen over Stortingets byggesprekk

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avslutter fredag arbeidet med byggesaken som har ført til krav om stortingspresidentens avgang.

Sp om regjeringens omveltninger i kunnskapssektoren– Puslete og selvmotsigende

Regjeringen slår sammen Utdanningsdirektoratet og Senter for IKT i Utdanningen som en del av deres omorganisering av kunnskapssektoren. Samtidig flyttes 60 årsverk ut fra Oslo. Men Senterpartiet er ikke imponert

SV med «filibuster» om politikerlønninger

SVs forsøk på en norsk filibuster om politikerlønninger varte i 1 time og 50 minutter. Settepresident Øyvind Halleraker måtte flere ganger minne om talereglene.

Halvparten i Oslo har høyere utdanning

I Oslo har halvparten av befolkningen over 16 år utdanning på universitets- og høyskolenivå. På landsbasis gjelder dette 33 prosent.

Skisserer ny oljefremtid– Vi har produsert olje og gass i snart 50 år og vi er fortsatt ikke halvveis

Verdien av nye funn på norsk sokkel som nå vurderes utbygd er langt større enn anslaget for Statoils elefantfelt Johan Sverdrup.

Skjør fredsprosess i ColombiaDen dyrekjøpte ­freden

Et halvt århundre med borgerkrig er avsluttet med en fredsavtale. FARC legger ned våpnene, men tomrommet etter geriljaen fylles mange steder av paramilitære militser, som er like brutale som forgjengerne sine.

Emmanuel Macrons biograf om sin nye president– En liberal fritenker

Tidenes yngste franske president, overveldende valgseire, uavhengig av tradisjonelle partier – hva har gjort Emmanuel Macrons politiske lynkarriere mulig? Forfatteren av to bøker om Macron-valgkampen belyser årsakene.

Kripos-sjef vil ha pause i politireformen

Kripos-sjef Ketil Haukaas mener det er for mange parallelle omstillingsprosesser i politiet. Han ber om en reformpause slik at nye ting får tid til å sette seg.

Torbjørn Røe Isaksen– Forskjellsbehandling av barnehager ulovlig

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ber departementet undersøke om det er lov å prioritere ideelle barnehager foran kommersielle.

Asylmottak Halv seier for de ideelle organisasjonene

Regjeringen må iverksette tiltak som styrker de ideelle og kommunale aktørenes andel i asylmottaksmarkedet, mener et flertall i Stortingets kommunalkomité.

RiksrevisjonenMener stortingspresidentens kritikk er bortforklaringer

Riksrevisjonen står fast på sin kritikk av Stortingets presidentskap. Dermed er det ingen tegn til forsoning mellom herskeren og vaktbikkja på Løvebakken.

Lukket stortingsmøte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring

Stortinget må ha lukket møte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Regjeringen får flengende kritikk for arbeidet med å beskytte bygg og infrastruktur.

ForsvarsforeningenØnsker flere militærøvelser på norsk jord

Norges Forsvarsforening etterlyser «en samlet strategi» for å svare på det de mener er nye trusler. Både ekstra militære og sivile ressurser må til.

Folkehelseinstituttet vil behandle søvnproblemer på nett

Folkehelseinstituttet (FHI) vil tilby et gratis selvhjelpsprogram på internett til personer som sliter med kroniske søvnproblemer.

Sanner får Sp-kritikk for uansvarlig plan for kommunesammenslåing

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har bedt kommuner som skal sammenslås ha alt avklart før 25. august. Uansvarlig, mener Senterpartiet.

Nå faller dommen over Økokrim i Transocean-saken

Økokrim tapte norgeshistoriens største skattesak etter å ha etterforsket riggselskapet Transocean i ti år. Nå kommer rapporten som evaluerer Økokrims arbeid.

Dette vet viNy sikkerhetslov på trappene

Etter omfattende høringsrunder og knallhard jobbing fra embetsverket i Forsvarsdepartementet er en ny sikkerhetslov straks klar for behandling i Stortinget.

Regjeringen satser knallhardtLegger frem ny sikkerhetslov

En ny sikkerhetslov bankes gjennom statsråd i dag. Spørsmålet er om den nye loven rekker Stortinget før sommerferien trer inn.

Frivillighetsmeldingen– Staten skal holde fingrene unna detaljstyring

Mer frivillighet for flere på en enklere måte er hva Kulturminister Linda Hofstad Helleland ønsker skal komme ut av arbeidet med en ny statlig frivillighetspolitikk.

Studentene stormer mot regjeringens forbud mot heldekkende plagg

I dag presenterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende integrerings- og innvandringsminister Per Sandberg (Frp) et lovforslaget som vil forby ansiktsdekkende plagg i skolen.

Macrons parti danker ut rivalene

Frankrikes president Emmanuel Macron er på vei til å feie de etablerte partiene av banen i valget til nasjonalforsamling. Men interessen er laber hos velgerne.

Seks av ti klager på feil og mangler etter boligkjøp

De tre siste årene har fem av ti boligkjøpere i Norge påpekt mindre feil eller mangler i boligen de kjøpte, mens en av ti ender i alvorlig konflikt med selger.

AsylmottakNår pris veier tyngst

Norsk Folkehjelp vil ikke finne seg i å bli stengt ute fra asylarbeidet. Hjelpeorganisasjonen oppfordrer derfor Stortinget til å instruere Utlendingsdirektoratet (UDI).

Kluss i kontrollenVaktbikkjer på kollisjonskurs

Konflikten mellom forvaltningens blodhund og Stortingets hersker har landet på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Stortingspresidenten bestrider «alle vesentlige områder» i Riksrevisjonens kritikk.

Stortinget banket gjennom nytt kommunekart

Regjeringspartiene Høyre og Frp kunne feire en stor triumf da Stortinget vedtok kommunereformen. Men debatten om tvangstilfellene vil rase videre.

Høyere matvarepriser trakk konsumprisindeksen opp

Konsumprisindeksen steg 0,2 prosent fra april til mai, hovedsakelig som følge høyere matvarepriser. Kjerneinflasjonen steg med 0,3 prosent.

Corbyn: – Vår valgkampanje har forandret politikken

Labour-leder Jeremy Corbyn takker sin medarbeidere og slår fast at sammen har partiets medlemmer og støttespillere endret britisk politikk.

May går usikker framtid i møte etter britisk valgthriller

De konservative har gått på et valgnederlag og mister flertallet i det britiske parlamentet. Labour-leder Jeremy Corbyn ber statsminister Theresa May gå av.