Annonse

Samfunnsstyring

Brexit må gjennom parlamentetMen Skottland, Nord-Irland og Wales er det ikke så farlig med

Britisk høyesterett gir de «underordnede» regjeringene i øyriket ingen rettigheter i Brexit-spørsmålet. Dermed pustes det liv i den skotske uavhengighetskampen.

Trump skroter handelsavtalerAttac fornøyd

Men det er mer å kjempe mot: I dag stemmer EU sannsynligvis ja til CETA. – Og vi venter fortsatt i spenning på hva som skjer med TISA, sier nestleder i Attac, Joakim Møllersen.

Theresa May tapte i HøyesterettIngen Brexit uten parlamentets godkjennelse

Med åtte mot tre stemmer tapte regjeringen i britisk høyesterett. Dermed må statsminister Theresa May gå gjennom parlamentet for å sette i gang prosessen for utmeldelse fra EU.

Nærmer seg slutterklæring om Syria– Kamphandlinger kan opphøre

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sier en slutterklæring er nær ved å bli oppnådd ved indirekte fredssamtaler mellom partene i konflikten i Syria. Det kan bety opphør av kamphandlingene, selv om varig fred er mye lenger unna.

Norsk formannskap i Nordisk ministerrådSkal styre Norden i ett år

– Vi tar over formannskapet i Nordisk ministerråd i en tid hvor verden er i sterk endring, sier Europa- og nordisk samarbeidsminister, Frank Bakke-Jensen. Mandag ble han sjefsformann for nordisk samarbeid.

Annonse

Skole brukte materiale fra Scientologikirken

Foreldre reagerte da en skole i Trøndelag nylig brukte materiale fra en kampanje som Scientologikirken står bak. Kunnskapsministeren advarer mot bruk av materiell fra kontroversielle grupper.

Dansk minister: Nordisk «kaffeklubb» har fått substans

For tre år siden ville hun legge ned nordiske organer og erstatte dem med nye. Men siden har det skjedd mye positivt, mener danske Karen Ellemann.

Erdogan strammer grepet

Samtidig som Recep Tayyip Erdogan strammer grepet om makten i Tyrkia, øker ustabiliteten og motsetningene i landet. Motsetninger Erdogan selv er hovedarkitekt for. Det er et høyt og farlig politisk spill.

Brexit og TrumpSamtaler om ny gigantisk handelsavtale denne uken

De skal lede hvert sitt land gjennom store omveltninger. Denne uken møtes president Donald Trump og statsminister Theresa May for å stake ut kursen.

Erna Solberg– Vi trenger sunne hav

Bærekraftig bruk av havressursene er selve grunnlaget for den norske velferden, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet Arctic Frontiers-konferansen.

Annonse

Studentpolitikere nektet reise til Vest-Sahara– Utdannes til en meningsløs fremtid

Natt til mandag, klokken 04.30, ble en studentdelegasjon fra Norsk studentorganisasjon (NSO) nektet adgang til Vest-Sahara, og returnert tilbake til Marokko.

Ap lover å skille tvangssammenslåtte kommuner

Arbeiderpartiet vil innvilge skilsmisse til kommuner som blir slått sammen med tvang om de vinner valget i år.

Ap dropper avgift på arv

Programkomiteen i Arbeiderpartiet vil ikke gjeninnføre avgift på arv. I stedet skal formuesskatten skjerpes for de velbeslåtte.

Rekord i antall tvangsreturer fra Norge i 2016

I 2016 ble 8.078 personer som oppholdt seg ulovlig i Norge tvangsreturnert. Det er færre enn hva regjeringen hadde satt som mål, men flere enn tidligere år.

I dag innsettes Donald Trump

Donald Trump avlegger presidenteden fredag. Nervene i Washington er i helspenn.

Annonse

Usikkert om Corbyn tvinger parlamentsmedlemmene til å støtte brexit

Labour-leder Jeremy Corbyn har bedt alle partiets parlamentsmedlemmer støtte brexit. Det er usikkert om han vil bruke tvang.

Advokatstrid om fjerning av juryordningen

Rettssikkerheten til voldtektsofre styrkes når juryordningen fjernes, mener lederen for utvalget for bistandsadvokater, Hege Salomon. Lederen av forsvarergruppen i Advokatforeningen er uenig.

På bortebane– Brexit skal føre til et mer globalt Storbritannia

Britenes statsminister har gjort sine intensjoner om en «hard Brexit» klinkende klar. Torsdag talte hun til et publikum som er fundamentalt uenig med strategien - topplederne på World Economic Forum.

Annonse

Lødingen Fisk ilagt 6 millioner i gebyr

Lødingen Fisk er ilagt et overtredelsesgebyr på 6 millioner kroner for å ha tappet Bresjavatn i Nordland under laveste tillatte vannstand i 2014.

Stadig flere ukvalifiserte lærere

Høyt kvalifiserte lærere var det den blåblå regjeringen prioriterte høyest, da kvaliteten i skolen skulle bedres. På regjeringens vakt har imidlertid antall ukvalifiserte lærere skutt i været.

OljeboringNaturen krymper gigantregning for skattebetalerne

SINTEF-forsker Erling Fjær forklarer at skattebetalere kan unngå kjemperegning takket være naturens evne til å reparere seg selv når oljebrønnene skal plugges igjen.

Ap vurderer skjerpet bokrav mot boligspekulasjon

For å motvirke spekulasjon i boliginvesteringer, vurderer Arbeiderpartiet å utvide kravet om botid for å unngå skatt på gevinst ved boligsalg.

Bakke-Jensen er glad for debatt om EØS

Det bobler og syder i diskusjonene om EØS-avtalen i Norge. Bare positivt, mener europaminister Frank Bakke-Jensen (H).

OECD-rapport– Vi må være forberedt på å bruke mer ressurser på helsetjenesten fremover

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie etter at en fersk rapport om Norges pengebruk i helsetjenesten sammenliknet med de rikeste landene i OECD ble publisert denne uken.

Stortinget godtar ikke hemmelighold fra regjeringen

Mot regjeringens vilje krever Stortingets kontrollkomité avgradering av Riksrevisjonens nye rapport om svikt i arbeidet med å sikre offentlige bygg.

Obama benåder Chelsea Manning

President Barack Obama benåder Chelsea Manning, som er dømt til 35 års fengsel for å ha lekket store mengder hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

Njåstad skeptisk til vestlandsregion uten Rogaland

Frps Helge André Njåstad mener en ny vestlandsregion har lite for seg dersom bare Hordaland og Sogn og Fjordane går sammen. Det provoserer fylkesordfører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane.

Ingen kvinner til Husbanken-intervju

Ingen av de kvinnelige søkerne til jobben som ny direktør i Husbanken ble kalt inn til intervju, selv om de oppfylte de opprinnelige kravene til stillingen.

Ønsker bedre praksisordninger for studentene

Norsk studentorganisasjon, Tekna og Unio vil ha tettere samarbeid med arbeidslivet gjennom studietiden.

Vil reformere den europeiske pengesekken

En arbeidsgruppe ledet av tidligere EU-topp Mario Monti foreslår å endre hvordan europeiske pengesekken fylles. Det kan bli politisk vanskelig, mener en norsk EU-ekspert.

Høyere utdanningStrengere krav til faglig fordyping og karakterer

Solberg-regjeringen vil tillate høyskoler og universiteter å skreddersy sine opptakskrav.

OVERBLIKKSlik ser økonomien ut akkurat nå

Erna Solberg– Fremtidens sykepleier vil være en blanding av ingeniør og sykepleier

I stedet for å satse på teknologi isolert, ønsker regjeringen å få teknologi inn i alle utdanninger.

Oslo katolske bispedømme tapte mot staten

Staten frifinnes etter søksmålet fra Oslo katolske bispedømme om tilbakebetaling av 40 millioner kroner i statsstøtte i medlemsrotsaken.

Statsminister Theresa May varsler fullt britisk brudd med EU

Storbritannias statsminister Theresa May sier hun vil ha et likestilt forhold til EU, og ikke et delvis medlemskap.

EU-valgHøyrekandidat vant EU-parlamentets presidentvalg

Høyrekandidaten Antonio Tajani blir ny president i EU-parlamentet. Sosialdemokratene er marginalisert i EUs lederskap.

Har sosialdemokratiet mistet grepet fullstendig?

Har høyrevinden og populisme gjort det tradisjonelle sosialdemokratiet utdatert? Tirsdag morgen møttes Stefan Löfven, Mette Fredriksen og Jonas Gahr Støre til diskusjon i Oslo.

Amerikansk professor– Brexit kommer ikke til å skje

– De vet ikke hva de gjør.

SAMAK-rapportØkt sosial dumping i luftfarten

Sosial dumping er et økende problem i luftfarten, ifølge en rapport fra de nordiske landsorganisasjonenes samarbeidskomité (SAMAK).

UDI intensiverer jakten på juksere

Siden det kommer færre asylsøkere til Norge kan jakten på dem som har skaffet seg norsk statsborgerskap på uærlig vis intensiveres, varsler Utlendingsdirektoratet (UDI).

KandidateneÉn av disse blir EUs mektigste folkevalgte

Tirsdag velges Europaparlamentets nye leder, og valget er vidåpent. Brutte avtaler og splittede grupperinger gjør at ingenting er garantert før lederen av en av Europas mektigste folkevalgte posisjoner skal fylles.

Støre advarer mot sosialdemokratisk felle

Europeiske sosialdemokrater går ofte i en felle hvor de snakker om symptomene og ikke årsakene til at velgerne gjør opprør, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Nærpoliti eller gummipolitiIngen vei tilbake for politi-Norge

Omorganiseringen av norsk politi ble ferdigstilt kun få dager før den ble presentert. Men resultatet hadde blitt et helt annet uten Stortingets veto mot færre enn 210 tjenestesteder.

Ny organisering av norsk politi

Politidirektoratet har besluttet ny lokal organisering av norsk politi. Færre lensmannskontorer skal frigi tid og ressurser til politiets kjerneoppgave: forebygging, etterforskning og beredskap.

Le Pen i Trump Tower

Trumps stab avviser møte.

Israel-PalestinaTrump kaster skygge over fredskonferanse i Paris

Over 70 land samles i Paris søndag for å bygge støtte til en tostatsløsning for Palestina. Bare fem dager etter kan Donald Trump skubbe alt over ende.

Datatilsynet sier nei til digitalt grenseforsvar

Datatilsynet avviser forslaget om en ordning som gir E-tjenesten mulighet til å lese all internett- og teletrafikk som går ut og inn av landet.

Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

Kontrollkomiteen på Stortinget anklager stortingspresident Olemic Thommessen (H) og resten av presidentskapet for å ha gitt seg selv lovmyndighet de ikke har og forsøke å endre på mandatet for evalueringen av EOS-utvalget.

Hans Petter Graver vil bli UiO-rektor

Jussprofessor Hans Petter Graver liker ikke utviklingen i verden det siste året og vil gjøre noe med det.

Dømt i EUNy svensk lov om datalagring kommer

Tre uker etter at EU vraket den svenske datalagringen kommer innenriksminister Anders Ygman med initiativ til ny datalagringslov.

Høyre-program med sju dissenser

Høyres endelige programutkast inneholder sju dissenser, blant annet om Lofoten-olje, pelsdyr og barnetrygd. Det har vært et mål å få fram intern uenighet, ifølge programkomiteens leder.

KunnskapsdepartementetLærestedene skal få «skreddersy» opptakskravene til utdanning

Statssekretær Bjørn Haugstad (H) mener professorene har «et poeng» når de svarer at det er problematisk at mange av studentene er for dårlig forberedt og jobber for lite med studiene.

Donald Trump har hisset på seg amerikansk etterretning

Den uverifiserte «Golden Shower«-rapporten kommer med svært alvorlige påstander.

World Economic Forum– Trump og Brexit var ingen overraskelse

I forkant av neste ukes toppmøte i Davos har World Economic Forum sluppet sin årlige risikorapport, som tar for seg de største truslene for den globale økonomien det kommende tiåret.

13 departementer får innsynskritikk

13 av regjeringens 16 departementer har en kritikkverdig og lovstridig praksis for journalføring, hevder Pressens Offentlighetsutvalg (POU) i en ny rapport.

Fylkeskommunene løfter blikket mot Brussel

– Men de deltar ikke i en av de største finansieringsordningene, sier Paal Frisvold i GK Brussel.

Studentene– Dagens undervisning er forhistorisk

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Marianne Andenæs, mener undervisningen må gjenspeile den teknologiske tiden vi lever i og ikke basere den på eldgamle tradisjoner.

Late og dumme studenter?– Rom for forbedring

– Det blir mer krevende å lage et godt undervisningsopplegg når forutsetningene blant studentene varierer såpass mye, sier direktør i Nokut, Terje Mørland. Han mener både studenter og lærerkrafter kan ta grep for å bedre situasjonen.

Arbeiderpartiet– Det må stilles tydelige krav til studentene

I en fersk undersøkelse fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) slår mange undervisere fast at studentene er altfor dårlig forberedt til forelesningene og jobber lite med studiene.

Endelig ny islandsk regjering

To og en halv måned etter valget er ny regjering på plass.