Annonse
Fra venstre: Finn Kristian Aamodt, adm. dir. i Innovasjon Norge; Sverre Narvesen, adm. dir. i SINTEF Raufoss Manufacturing; Kjersti Kleven, deleier og styreleder i Kleven Maritime AS og Kleven Verft AS; Leif Waarum, ordfører i Vestre Toten kommune; adm. dir Knut Helge Vestre og Adelheid Stenvik i Cold Water Prawns of Norway. Foto: Kailin Munch/Innovasjon Norge

Innovasjon Norges prisvinnere er kåret

Prisvinnerne er eksempler på aktører som klarer å møte nye utfordringer på områder av avgjørende betydning for Norges fremtid, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

– I dag har det vært gøy å jobbe i Innovasjon Norge. Vi har hedret de beste, som virkelig har gjort en forskjell for sine bedrifter og for samfunnet. Vi har ti års-jubileum i år, og det å jobbe med slike gründere, bedrifter og miljøer gir oss inspirasjon til å fortsette vårt arbeid for å gjøre norsk næringsliv bedre, sier Finn Kristian Aamodt, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Årets gründer

Green Tech Marine fra Vest-Agder ble Årets gründer og mottok prispenger på 250.000 kroner. Det var selveste Kronprins Haakon som delte ut den prestisjefulle prisen på Signalkonferansen.

– Årets gründer har utviklet et produkt hvor både det økonomiske og miljømessige potensialet er stort, og det samme er verdiskapingen i Norge. Det er imponerende å se at en liten, nyetablert bedrift i løpet av kort tid har lykkes i konkurranse med store internasjonale selskaper, var juryens begrunnelse for prisen som Kronprinsen delte ut.  

Prisen Årets gründer blir tildelt en person eller en bedrift som har utviklet et nytt produkt eller en ny tjeneste med store muligheter til å vokse. Green Tech Marine har utviklet en skrubber som renser eksosen fra skip på en energieffektiv måte, og med IMO (International Maritime Organization) beslutning om at alle skip som seiler må etterkomme krav om rensing innen 2015, er det økonomiske potensialet stort for det norske sørlandsselskapet.

– Jeg er veldig stolt over å få denne anerkjennelsen av Innovasjon Norge. Det er viktig for en gründer. Prisen gir god profilering på hjemmebane. I dag eksporterer vi 100 prosent. Nå håper jeg det norske maritime markedet åpner seg, sier Peter Strandberg, administrerende direktør i Green Tech Marine.

Årets bedrift

Coldwater Prawns of Norway gikk av med seieren i kategorien Årets bedrift. De har vist at det lønner seg å satse på toppkvalitetsprodukter. Både internasjonale og norske kunder er villige til å betale for den kvalitet og sporbarhet som bedriften tilbyr. Selskapet er den eneste tilbyder av 100 prosent norske reker og har sin hovedsatsning på eksport, og har Europa, USA og Asia som sine markeder.

– Dette er enormt! Det er over all forventning, jeg har ikke en gang drømt om at dette skulle skje. Prisen har enorm betydning. Vi har verdens beste ansatte i selskapet, dette gir oss motivasjon til å bygge videre. Nå kan vi nå hvor vi vil, sier en rørt Knut Helge Vestre, administrerende direktør i Cold Water Prawns of Norway.

– Coldwater Prawns er et flott eksempel på hvordan markedsorientering og merkevarebygging kan gi bedrifter og næringer nye muligheter. Deres evne til å utnytte fordelene ved en unik ren norsk vare er med å bidra til bedret lønnsomhet fra flåteledd til marked, sier direktør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal, Bodil Palma Hollingsæter.

Årets innovasjonsmiljø

SINTEF Raufoss Manufacturing og vertskommunen Vestre Toten kommune vant prisen for Årets innovasjonsmiljø. Sammen har de bidratt til å skape positiv oppmerksomhet om det industrielle miljøet i innlandet. Vinnerne premieres for langsiktig, målrettet samarbeid om felles utfordringer innenfor innovasjon og verdiskaping.

Samarbeidet mellom næringsklyngen og vertskommunen har hatt en betydelig effekt for enkeltbedrifter og for hele det industrielle miljøet i regionen. Bedriftene i miljøet er i en krevende og konkurranseutsatt næring, og samarbeidet har vært avgjørende for at de har kunnet bevare og forsterke sin konkurranseposisjon.

– Denne prisen henger veldig høyt og er inspirerende å få. Det betyr svært mye at et nytt samarbeid som dette blir verdsatt. Det viser at vi har klart å kombinere regional omstilling og offentlig sektor med global konkurransekraft og produktutvikling, sier administrerende direktør Sverre Narvesen i SINTEF Raufoss Manufacturing.

– Det er veldig stas for en kommune å få pris. Det skjer ikke ofte, og gir både inspirasjon og anerkjennelse til hele kommunen. Da vi startet omstillingsprosessen i 2010 søkte vi et kompetent miljø og fant det hos Sverre Narvesen og gjengen.  Prisen viser at det er smart  å ta kompetanse fra det private inn i det offentlige, sier ordfører Leif Waarum i Vestre Toten kommune.

Årets verdiskaper

Innovasjon Norges hederspris, Årets verdiskaper, deles ut til en person som på enestående vis har bidratt til å skape store økonomiske verdier for sin bedrift og en hel næring.

Vinneren av årets hederspris er Kjersti Kleven. Hun er deleier og styreleder i Kleven Maritime AS og Kleven Verft AS, samt styreleder, og styremedlem i 11 andre selskaper, inkludert styreleder i Norsk Industri fra juni 2013. Siden 2000, da familien kjøpte Kleven Verft tilbake fra Kværner, har Kjersti Kleven bidratt til å snu resultatene i bedriften og fått en betydelig posisjon innen næringslivet gjennom nettverk og styreverv. Kleven har satset på ny teknologi og robotisering for å ta tilbake deler av produksjonen som tidligere var flagget ut av Norge.

– Med bakgrunn i sin posisjon, kunnskap, engasjement og personlighet fremstår vinneren som en god rollemodell for andre. Årets verdiskaper er visjonær, handlekraftig, har stort nettverk, og har bygget opp store økonomiske verdier for sin bedrift.  Det er en stor glede å gi Innovasjon Norges hederspris, Årets verdiskaper til Kjersti Kleven, sa næringsminister Monica Mæland.

– Jeg opplever dette som en veldig positiv anerkjennelse, både av rollen jeg har i egen bedrift, men også for jobben jeg har bidratt til i bransjesammenheng. Jeg har mange  gode medarbeidere, og det er også deres fortjeneste at jeg står her i dag. For meg er dette både inspirerende og motiverende, sier Kjersti Kleven.

Annonse
Annonse