Ledelse

Automatisering rammer menn hardest

Det er de tradisjonelle mannsyrkene som er mest sårbare for den pågående automatiseringen i arbeidslivet, mener Jerry Kaplan.

Publisert Sist oppdatert

I en studie Carl Benedikt Frey og Michael A. Osborne gjorde av fremtidsutsiktene til over 700 yrker ble det konkludert med at maskiner vil overta 47 prosent av dagens arbeidsoppgaver i løpet av noen tiår. Effektene av automatiseringen av arbeidslivet vil imidlertid ikke ramme kvinner og menn likt, hevder Jerry Kaplan fra Stanford Center for Legal Informatics i en artikkel hos The Atlantic.

Kaplan viser til at de typiske kvinneyrkene vil være et relativt trygt valg også i fremtiden, og mener at det primært er de typiske mannsyrkene som står i fare for å tape kampen mot automatisering og digitalisering.

Arbeidsmarkedet i USA er, som i så mange andre land, kjønnsdelt. Eksempelvis er det store flertallet av bygningsarbeidere, over 95 prosent, menn. Dette er en profesjon hvor det er sannsynlig at stadig flere arbeidsplasser vil bli automatisert bort i tiårene som kommer. Det er ingen overraskelse all den tid en av trendene i byggebransjen er at stadig flere av de delene et nybygg består av, lages i fabrikker.

Til sammenligning viser Kaplan til at hele 93 prosent av USAs sykepleiere er kvinner. Dette er et yrke som ikke rammes av den samme trusselen om automatisering på samme vis.

Hvorfor er det de tradisjonelle kvinneyrkene som vil stå sterkest framover?

En av årsakene skal være at kvinner typisk jobber i mer kaotiske og ustrukturerte situasjoner enn det menn gjør, mener Kaplan, som minner om at kvinner tradisjonelt har vært i flertall i yrker hvor evner til å lese menneskers følelser og intensjoner er kritisk for å lykkes. På disse arenaene vil robotene neppe utkonkurrere menneskene. I hvert fall ikke med det aller første.

(Studien av fremtidsutsiktene til de 700 yrkene finner du her.)

Powered by Labrador CMS