Europa

EU trenger Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan.

Europa trenger Tyrkia

Med økende IS-trussel er Brussel desperate etter tyrkisk samarbeid. Men tyrkerne vil selge seg dyrt. De vil ha mer penger til landets 1,8 millioner syriske flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

– Vi spør ikke etter hjelp, men det hadde vært fint med hjelp til helse- utdanning og andre sosiale tjenester for disse menneskene som ikke kommer til å dra hjem med det første.

Sitatet er fra den tyrkiske EU-ambassadøren Selim Yenels interjvu med Politico.eu.

I dag møter Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan andre ledere i EU, og det er ventet at han kommer til å forvente mer støtte enn den euro-milliarden EU allerede har lagt på bordet som støtte for Tyrkias arbeid med 1,8 millioner syriske flyktningene som har strømmet over grensen de sistene fire årene.

Yenel poengterer til Politico at pengene fra EU var øremerket Tyrkia uansett og ikke egentlig kan kalles ekstraordinær bistand.

Tidligere denne høsten har blant andre Frankrikes president Holland tatt til orde for å styrke samarbeidet med Tyrika i dette spørsmålet. Men en sterkt samarbeid med Tyrkia er ikke uten problemer. Erdoğan har blitt beskyldt for å styret landet i en mer autoritær retning, og han har heller ikke vært en veldig samarbeidsvillig NATO-alliert de siste årene.

I tillegg til Syria og hvordan Russlands bombetokt inn i landet er i ferd med å endre situasjonen - Erdoğan har ikke mye til overs for Putin-støttede Bashar al-Assad, skal ledermøtet omhandle pass- og visum-krav til tyrkere som vil reise inn i Europa.

– Om alt går etter planen skal tyrkiske reisende kunne krysse grensen inn til Europa uten visum fra 2017, sier Yenel til Politico.

Ifølge Guardian vil Erdoğan også ha slutt på kritikken fra EU rettet mot den politikken han fører internt i Tyrkia, blant annet angrep på den frie pressen.

1 November er det valg for andre gang i Tyrkia i år. Da vil presidenten nok en gang forsøke å få parlamentarisk støtte til å øke egen makt.

Powered by Labrador CMS