Annonse
Foto: Jan Truter

Gass forbi kull for første gang i USA

I April i år kom 31 prosent av amerikansk kraft fra gass og 30 prosent fra kull. Det er første gang at kull vippes ned fra topposisjonen. I 2010 stod gass for 45 prosent av kraftproduksjonen.

Og det er de fallende prisene på gass som virkelig har satt fart i utviklingen. Siden oljeprisen raste i fjor høst, har gassprisene også blitt markant lavere i det siste. Bakgrunnen for prisfallet er amerikansk skifergass som tok stadige markedsandeler fra olje og etter hvert også fikk Saudi-Arabia til å øke sin produksjon av olje.

Nye krav til mer miljøvennlig kraftproduksjon har også bidratt til at kullet brukes mindre. Financial Times skriver at en dom i den amerikanske høyesteretten i juni bestemte riktignok at visse miljøreguleringer ikke kan innføres, men kullets fall ser likevel ut til å være nært forestående.

Ifølge det amerikanske byerået for energiinformasjon EIA vil kullproduksjonen i USA falle med rundt 7,5 prosent bare i år. Aksjeverdien i Peabody Energy, det største kullselskapet i USA har falt med 98 prosent siden 2011.

 

 

Annonse
Annonse