Europa

Greske banker trenger enda mer kapital

De greske bankene trenger mer kapital for å unngå konkurs. Halvparten av kjernekapitalen er utsatt skattefordel.

Publisert Sist oppdatert
Den europeiske sentralbanken (ESB) holder krisemøte for å diskutere om den skal øke støtten til greske banker, som er i ferd med å tappes for penger. Det sier ikke navngitte kilder til nyhetsbyrået AFP. Telefonkonferansen skal ifølge opplysningene holdes fredag ved lunsjtid. ESB ønsker ikke å kommentere saken. Samtidig har EU innkalt til toppmøte i et forsøk på å hale i land en avtale som kan hindre at Hellas misligholder sin gjeld og må forlate eurosonen. Møtet holdes i Luxembourg mandag.

Det kanskje største problemet med gresk mislighold av gjeld er at landets banker kan gå under. Skjer det, blir den økonomiske krisen i Hellas om mulig enda mye verre enn i dag. Til nå har bankene fått fersk kapital i to omganger, men ifølge Bloomberg er det straks behov for en tredje runde.

De fire største utlånerne i Hellas, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank AE og Eurobank Ergasias SA, står i dag for 91 prosent av landets bank-aktiva. Faren er at minst 12 milliarder euro av bankenes kjernekapital kan fordufte på grunn av at stadig flere utlån misligholdes.

Selv om Hellas kommer frem til en avtale med sine kreditorer om å få låne mer for staten, må antagelig bankene få ekstra kapital for å holde hode over vannet.

Mer enn halvparten av de greske bankenes kapital består i dag av såkalt utsatt skattefordel. Dette er en regnskapsteknisk "eiendel" som oppstår fordi bankenes bokføring avviker fra skattemyndighetenes. Utsatt skattefordel har kun verdi dersom bankene kommer til å tjene penger igjen og dersom staten, som er svært nær konkurs, har råd til å la bankene ha denne muligheten.

Powered by Labrador CMS