Arbeidsliv

8 faktorer som påvirker både psykiske plager og hvor positive vi er på jobb

Ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt om effekter av psykologiske arbeidsfaktorer.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke psykologiske faktorer på jobben kan føre til at folk får psykiske plager som symptomer på angst og depresjon? Og hva er det som påvirker gleden over de daglige gjøremålene, håpet for fremtiden samt følelsen av å være aktiv og vital? (Det forskerne omtaler som positiv affekt)

I en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) har fagfolk undersøkt effekter av et bredt utvalg psykologiske arbeidsfaktorer for å finne ut om det er de samme arbeidsfaktorene som påvirker henholdsvis psykiske plager og positiv affekt. Resultatene viser åtte av ti psykologiske arbeidsfaktorer i undersøkelsen hadde betydning for både på symptomer på angst og depresjon og positiv affekt, skriver Stami i en artikkel på sine hjemmesider. Dette er hovedfunnene:

Faktorer forbundet med lavere risiko for psykiske plager og økt positiv affekt (arbeidsglede, håp, energi):

  • Kontroll over avgjørelser knyttet til arbeidet sitt
  • Positive utfordringer i jobben
  • Støtte fra nærmeste leder
  • Å ha en rettferdig leder
  • Opplevelsen av tilhørighet i organisasjonen
  • Et godt sosialt klima
  • Opplevelsen av at organiasjonen legger vekt på de menneskelige ressursene

Faktor forbundet med økt risiko for symptomer på angst og depresjon, samt lavere positiv affekt:

  • Rollekonflikt - mostridende krav og forespørsler for eksempel fra overordnede eller kunder, eller opplevelsen av å måtte utføre oppgaver man ikke synes man bør gjøre.

Den enkeltfaktoren som hadde størst betydning for symptomer på angst og depresjon:

  • Rykter om endring

Mye arbeidshelseforskning har undersøkt om forhold i arbeidet kan ha negative effekter på helse. Stami minner om de positive sidene ved arbeid, herunder muligheter for utvikling og personlig vekst, sosialt samspill, identitetsdannelse og økonomisk trygghet. De mener derfor at det er viktig å også studere hvilke spesifikke forhold i arbeid som eventuelt kan forbedre arbeidstageres helse og velvære. Ved å rette tiltak mot de faktorene i arbeidet som er omtalt i denne studien, bør det være mulig å redusere både symptomer på angst og depresjon og å øke graden av positiv affekt blant arbeidstagere, mener Stami.

Studien omfattter 4158 norske arbeidstagere fra 63 ulike virksomheter fordelt på privat og offentlig sektor. Deltagerne er blitt fulgt over tid. Den vitenskaplige artikkelen om studien har tittelen «Psychological and social work factors as predictors of mental distress and positive affect: A prospective, Multilevel study»

Powered by Labrador CMS