Arbeidsliv

IE-leder Leif Sande i samtale med oljeminister Tord Lien. Det råder muligens mer enighet i den dialogen, enn den organisasjons-interne dialogen i LO for tiden.

Beskylder LO-kolleger for illojalitet

Et «nei» til konsekvensutredning i aktuelle områder for oljeutvinning kan bety slutten for en rekke industriforbunds LO-medlemskap. Industri Energi-lederen mener store deler av hovedorganisasjonen opptrer illojalt.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble LOs olje- og gasskonferanse i Bodø innledet. Blant deltakerne er oljeminister Tord Lien (Frp), arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre, samt en rekke arbeidslivstopper.

Men det var tillitsvalgte og grasrota i hovedorganisasjonens industriforbund som stjal rampelyset på konferansens første dag. Der ble nemlig første skudd i en intern politisk krig avfyrt:

– Om vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund, heter det i en uttalelse gjengitt av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) mandag.

Les også: Olje eller ikke: Et nytt «EU-valg» for LO

Uttalelsen er signert leder for Fellesforbundets avdeling 5, den største i forbundet, Roar Abrahamsen, tillitsvalgt Dag Unnar Mongstad i Industri Energi og fagforeningsleder Atle Tranøy i Fellesforbundet.

De mener LO-ledelsen lar seg diktere av Handel og Kontor, og at hovedorganisasjonen legger premissende for deres industripolitikk basert på «symbolpolitikk fra offentlige ansatte». Bakgrunnen for uttalelsen ligger i tidligere uttalelser og vedtak i Fagforbundet og Handel og Kontor, hvor de går inn for «å verne særlig sårbare og verneverdige områder», og «verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet».

– Det er useriøst å kreve varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja uten at konsekvensene for industri, sysselsetting og velferdsproduksjon er analysert, sier Abrahamsen til ANB.

Levebrød

Opprørene høster støtte fra øverste hold i Industri Energi (IE), ved foreningsleder Leif Sande. Fagforbundet er LOs fjerde største med 60.000 medlemmer.

– Det er ikke bare Lofoten og Vesterålen de går til angrep på. De går til angrep på fortsatt oljeutvinning i Norge. Det er et levebrød for mange mennesker som har jobbet i denne bransjen lenge. På samme måten som om man har en butikk som ikke får vareleveranser, så er det etterhvert ikke så mye å gjøre for de som jobber i den butikken. Sånn er det med olje også.

Utmeldelse

IE-lederen understreker at de som forbund «registerer utspillet», og at de vil ta stilling til det snart.

– Men det er ikke vanskelig å forstå seg på oppropet, når vi ser hva som skjer. Vi risikerer å få LO-kongressen i mai mot oss, i spørsmål som i bunn og grunn går på om vi skal kunne opprettholde arbeidsplassene våre eller ikke, sier han.

– Er det nødvendig med mer diskusjon om hvor Industri Energi bør tilhøre?

– Jeg har alltid vært veldig sterk tilhenger av å stå i LO, og det er noe av det siste jeg vil risikere, og vurdere, å gå ut av LO. Men dette er et opprør, og man kan heller ikke leve med at de du skal være tilslutta går mot livsgrunnlaget vårt.

Illojalitet

At Industri Energi skulle gjøre noe likenende mot for eksempel Handel og Kontor - å ta til orde for en politisk retning som vil sette tusenvis av organisasjonskollegers arbeidsplasser i fare - ser Sande på som utenkelig.

– Det er ikke alle i våre kretser som mener at det bør være søndagsstengte butikker, men vi er lojale med Handel og Kontor fordi deres medlemmer er veldig opptatt av det. Det er ikke alle i vår sektor som er like sterkt opptatt av det Fagforbundet holder på med, men vi er lojale fordi det går på livsgrunnlaget - arbeidsplassene - deres. Her går de rett inn i en politisk sak, og skal «redde verden», uten noe som helst effekt, og på det alteret ofrer de våre arbeidsplasser.

– Jeg oppfatter det som illojalt. Det går på arbeidsplassene våre løst.

Ifølge Frifagbevegelse.no, som også har omtalt utspillet fra de tillitsvalgte, har leder i Fagforbundet, Mette Nord, ikke ønsker ikke å kommentere saken. Hun vil imidlertid «la prosessen i LO gå sin gang før kongressen til våren,» skriver nettstedet.

Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, har ikke besvart DPs henvendelser.

Miljøbevegelsen reagerer

De som ikke lar seg be to ganger om en kommentar, er miljøbevegelsen. Marte Bramness, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, reagerer med vantro på industriforeningens signaler til LO-ledelsen.

Det er veldig synd at Industri Energi og Fellesforbundet ønsker å bryte med LO med bakgrunn i oljespørsmålet da et alternativ til olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil kunne gi rom for flere arbeidsplasser og større verdiskapning i Nord-Norge. Vi håper selvfølgelig at LO-kongressen går for oljefrie områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

Hun mener i motsetning til de tillitsvalgte og IE-lederen at kystlinje fri for oljeselskaper vil bety mange nye arbeidsplasser, spesielt i sammenheng med marine næringer. Samtidig roses Norsk Tjenestemannslag (NTL), Fagforbundet og Handel og Kontor for deres standpunkt om å verne områdene mot oljeboring.

Dette viser at argumentsjonen miljøbevegelsen har brukt lenge begynner å trenger igjennom. Det finnes ikke mulighet for sameksistens mellom fiskeri og olje i de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Fiskeri bør få forrang i områdene, avslutter Bramness.

Powered by Labrador CMS