Ledelse

David Cameron flytter ut av statsministerboligen 10 Downing Street innen oktober.

Cameron forlater 10 Downing Street innen oktober

Publisert Sist oppdatert

Han var en mann med en plan. Så gikk alt feil vei. Nå forlater statsminister David Cameron 10 Downing Street som mannen bak roret da Storbritannia og EU gikk hver sin vei.

Og det skjer fort. Ifølge en offisiell uttalelse fra statsministeren bør en ny statsminister og leder for det konservative partiet være på plass innen partikonferansen i oktober.

– Det britiske folks vilje er en instruksjon som må leveres. Det var ikke en avgjørelse som ble tatt lett, ikke minst fordi så mange ting ble sagt av så mange forskjellige organisasjoner om den enorme betydningen denne avgjørelsen har.

Han påpeker at en «presis timeplan» er unødvendig, men at målsetningen altså bør være å innsette en ny statsminister innen de konservatives partikonferanse i oktober. Hvem dette blir, er usikkert, men mange har pekt på tidligere London-ordfører og kaptein for Brexit-kampanjen, Boris Johnson, som det naturlige valget. En annen mulighet er nåværende justisminister Michael Gove, som har stått trofast ved Johnsons side gjennom kampanjen.

I Camerons uttalelse gjør han ingen forsøk på å skjule hans standpunkt, og gir ingen unnskyldninger for hvordan han drev sin kampanje.

– Jeg kjempen i denne kampanjen på den eneste måten jeg kjenner - ved å si ha jeg tenker og føler, med hode, hjerte og sjel - direkte og med lidenskap.

– Men det britiske folk har gjort avgjørelsen om å gå en annen vei veldig klar, og derfor tror jeg landet behøver friskt lederskap for å ta det i denne retningen.

Camron trekker frem den britiske økonomien som «fundamentalt sterk,» i et forsøk på å roe markedene som gikk mer eller mindre amok etter Brexit-avgjørelsen fredag morgen.

– Å levere stabilitet vil bli viktig og jeg vil fortsette i statsministerposten med mitt kabinett de neste tre månedene, sier Cameron, og forteller at kabinettet vil møtes mandag for å stake ut kursen videre.

Han understreker at han ikke bare vil respektere, men hjelpe de som nå skal gjennomføre overgangen fra EU-stat til ikke-medlem.

– Selv om å forlate Europa ikke var veien jeg anbefalte, er jeg den første til å anerkjenne vår utrolige styrke. Jeg har tidligere sagt at Storbritannia kan overleve utenfor EU, at vi definitivt kan finne en vei. Nå som avgjørelsen om å forlate unionen er gjort, må vi finne den beste måten og gjøre alt vi kan for å hjelpe, slår statsministeren fast.

Powered by Labrador CMS