Nyskaping

Digital- og innovasjonsdirektør Christoffer O. Hernæs ser driverne Blockchain, kunstig intelligens og Internet of Things som drivere for bank og finans.

Fremtidens bank- og forsikringsbransje

Tre store paradigmer vil være drivere i fremtidens bank- og forsikringsbransje, ifølge finansekspert.

Publisert Sist oppdatert

Christoffer O. Hernæs har markert seg med blikk på finansbransjen gjennom bloggen Hernaes.com. Til daglig jobber Hernæs som digital- og innovasjonsdirektør i Sparebank1. På Spennkonferansen til Netlife Research og Laboremus nylig beskrev han tre store paradigmer som drivere for fremtidens bank- og forsikringsbransje:

Blockchain:

Mange er blitt oppmerksomme på teknologien bak den digitale valutaen Bitcoin. Blockchain er en måte å etablere tillit mellom to parter på. Dette kan potensielt endre finansbransjen slik vi kjenner den. Dette er det stort fokus på i bransjen, og flere banker ser en rekke bruksområder utover kun digitale valutaer.

Ifølge Hernæs opplever bedrifter at det kan ta en uke fra betaling skjer til leverandører mottar oppgjøret.

– Tradisjonelle betalingsrutiner – clearing – går altså for tregt. Med Blockchain skjer oppgjøret direkte til mottaker og utenom finanssektorens byråkrati. Løpet kan raskt være kjørt for tradisjonell clearing dersom sektoren ikke kjenner sin besøkelsestid, sier han.

Kunstig intelligens:

Kunstig intelligens vil vi se mye av, ikke minst innen analyse og kundebehandling. Til Apple Siri og Amazon Echo kan vi allerede stille spørsmål og få svar. Hernæs mener kundene vil bry seg fint lite om hvem som svarer, så lenge de får svar.

– Til nå har ikke robotanalyser av investeringsmuligheter vist seg bedre enn analyser gjort av mennesker. Men, akkurat som at roboter på et punkt ble bedre enn mennesker i sjakk, vil det samme også kunne skje på investeringsfronten, hevder han.

Ting betaler selv:

Tingenes internett har de fleste av oss hørt om – ting som kobler seg opp til nettet. Hvordan kan dette utfordre bankvesenet? Jo, en del internetting skal både få betalt og ha betalt. En bensinpumpe, en ladestasjon, en leiebil eller for eksempel en kiosk. Når du svinger inn og fyller på Circle K, ønsker du et effektivt og greit system for å betale i pumpen.

– Til dette trenger vi teknologi. Dersom finanssektoren ikke hiver seg rundt, kan for eksempel Blockchain ta dette markedet, sier Hernæs.

Powered by Labrador CMS