Europa

Robotprodusenten, og tysk industris store stolthet, Kuka, er i ferd med å bli kjøpt av et kinesisk selskap.

Kinesere kjøper opp tysk industri

Kinesiske investeringer i Tyskland så langt i 2016 allerede mer enn dobbelt så mye som alle andre år til sammen.

Publisert Sist oppdatert

Kinsiske investorer har virkelig fått øynene opp for tysk industri. Det melder Financial Times som viser til en EY-rapport om kinesiske investeringer i Europa.

Ifølge rapporten er det så langt i år meldt om kinesiske overtakelser av tyske selskaper på 10,8 milliarder euro, eller om lag 100 milliarder kroner. Det er mer enn dobbelt så som totaltallet i perioden fra 2006 til og med 2015. I rapporten går det klart frem at det er Tyskland som er kinesernes foretrukne investeringsprospekt.

Men rekken av oppkjøp har gitt tyskerne litt å tenke på. Frykten er at kinesere skal kjøpe opp viktige kunnskapsbedrifter som vil skade økonomien på sikt.

Det er særlig det pågående oppkjøpet av tysk industris store stolthet, robotprodusenten Kuka, som har skapt oppstyr. Men også lyspæreprodusenten Osram og maskinprodusenten KraussMaffei Group har blitt snappet opp.

Analytikere sier til FT at oppkjøpene passer inn i en kinesisk strategi om å satse på innovasjon og høyteknologiske merkevarer.

– Det er "legitimt" å tenke på hva som kan skje når man overfører kontroll av disse høyteknologiske selskapene som Kuka til kinesere. Desto mer ikonisk selskapet er, det mer vil det skape debatt. Men dersom man virkelig vil være Kinas strategiske partner, kan man ikke prøve å stoppe avtalene, sier Martin Reitz, konserndirektør i Rothschild Tyskland Gruppen.

Powered by Labrador CMS