Ledelse

Rekrutteringsekspert Ole I. Iversen forteller at personlighetstester og jobbintervjuer i for liten grad fokuserer på uønskede egenskaper hos lederkandidatene.

Lederrollen: – Må fokusere på uønskede egenskaper

Hverken personlighetstester eller jobbintervjuer er gode til å avdekke en leders avsporingstendenser, hevder rekrutteringsekspert Ole I. Iversen.

Publisert Sist oppdatert
Rekrutteringsekspert Ole I. Iversen, som er partner i Assessit og førsteamanuensis ved BI, støtter Furnham. Han forteller at mange rekrutteringsprosesser er designet med tanke på å avdekke en kandidats ønskede egenskaper, og at mange tenker at jo mer av de ønskede egenskapene en kandidat har jo bedre er det.
– Jeg er sikker på at Furnham har rett i sine antakelser. I en rekrutteringsprosess er det også viktig å fokusere på hva man ikke vil ha, hvilke egenskaper som ikke er ønsket, eller som ikke bør være for sterke. Utadvendthet er for eksempel en egenskap det lett kan bli for mye av, utdyper han.
Han forklarer at narsissister og personer med psykopatiske trekk kan være vanskelig å avsløre.
– De kjennetegnes jo ved at de kan gi et sympatisk og positivt førsteinntrykk. Hverken tradisjonelle personlighetstester eller jobbintervjuer er særlig godt egnet til å avdekke en leders avsporingstendenser. Når det gjelder referanseintervjuet er det viktig å snakke med mange referansegivere, og ikke begrense seg til å snakke med de to-tre siste sjefene til kandidaten. Det kan faktisk være mer nyttig å snakke med nåværende og tidligere sideordnede og underordnede, understreker Iversen..
Han legger til at det under en prosess er viktig å kombinere flere utvalgsmetoder.
– Dersom de ulike metodene viser det samme resultatet er det større sannsynlighet for at vurderingen er riktig, påpeker han.
Powered by Labrador CMS