Samfunn

LO-leder Gerd Kristiansen, her fra 1. mai-toget på Youngstorget, slakter regjeringens budsjettforslag.

LO-lederen slakter det reviderte budsjettet

Dårlig styring med oljepengebruken og svak innsats mot ledighet, er LO-leder Gerd Kristiansens dom over regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la regjeringen fram sitt forslag til nasjonalbudsjett, som blant annet innebærer en økning på 10 milliarder kroner i bruk av penger fra Oljefondet, og en tiltakspakke mot arbeidsledighet på 900 millioner kroner.

Kristiansen lar seg ikke imponere.

– Vi har store utfordringer på arbeidsmarkedet, både på kort og lang sikt. Da må vi bruke pengene på det som virker: Utdanning, arbeidsformidling og flere tiltak, sier hun i en uttalelset til egen nettside.

Regjeringen erkjenner at lavere skatteinntekter gir ekstra utfordringer, og er blant grunnene til ønsket om å øke uttaket fra Oljefondet.

– Vi kan ikke fortsette med milliarder i skattekutt til de som har det best, med tvilsom effekt for arbeid og inntekt. I tillegg bruker regjeringen mye mer oljepenger enn den har forutsatt, sier LO-lederen, og fortsetter ved å peke på at arbeidsledigheten er høyere enn på 20 år.

I tillegg viser LO-lederen til at antall personer i yrkesaktiv alder årlig øker med flere titalls tusen personer. I 2016 venter regjeringen en jobbvekst på 5.000 personer.

– Dette viser den store utfordringen vi har i arbeidsmarkedet med å sikre arbeid til alle. Før mottaket av nye flyktninger er regnet inn er det bare én av åtte i den nye voksenbefolkningen som får plass i arbeidsmarkedet, sier LO-lederen.

Riktig satsing, men...

LO mener det er positivt at regjeringen satser på sterkere målretting gjennom kommuneøkonomi og egne etater, "men ett tusen tiltaksplasser er forsvinnende lite," skriver de på nettsiden.

Videre roser LO statsministeren for å har uttrykt enighet med LO og NHO om at kompetanse og yrkesfag er det aller viktigste satsingsområdet.

"Inkluderingen skal skje gjennom dette framfor lavlønnssporet, som skader både fordeling og produktivitet," skriver LO.

– Problemet er at regjeringen mangler penger til å satse på yrkesfag, kompetanse og inkludering. De store pengene er brukt opp på skattekutt, sier Kristiansen. Derfor er det begrenset hva som kan gjøres i revidert; nå må man legge om kursen fram mot statsbudsjettet for 2017, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS