Ledelse

Det finnes ifølge Gobillot flere trusler mot godt samarbeid

Når samarbeid ikke lønner seg

Fra prosjekter i grunnskolen og presentasjonene i den videregående skolen, til gruppeeksamen på universitetene og høyskolene og teamorganiseringen i arbeidslivet – samarbeid blir stort sett alltid vektlagt som en suksessfaktor. Men lønner det seg alltid?

Publisert Sist oppdatert

De fleste arbeidsplasser både tilrettelegger for og belønner samarbeid. Konseptet er så innarbeidet at det ofte er vanskelig å ta til motmæle mot. Det sier Emmanuel Gobillot til HR Norge.

– Og det er stort sett bra, sier han. Men samarbeid er ikke alltid svaret. Noen ganger er det bedre å gjøre ting alene.

Han forklarer konseptet «disiplinert samarbeid», som han også drøfter i sin siste bok, «Diciplined collaboration». Han påpeker at samarbeid er gunstig dersom oppgaven krever samarbeid, og bør unngås når oppgaven tjener på å bli utført enkeltvis. Men selv når oppgaven krever samarbeid, vil det eksistere visse hinder.

Trusler mot optimalt samarbeid

Gobillot trekker frem fire typer frykt som kan utfordre optimalt samarbeid:

  • Konkurranse: Dersom den ansatte måles og vurderes ut ifra egne prestasjoner er det vanskelig å lene seg på teamarbeid. I et konkurransepreget arbeidsmiljø vil ofte noen lykkes på bekostning av andre, noe som er en dårlig grobunn for samarbeid.
  • Trygghet: Ettersom flere trekkes inn i samarbeidet om en oppgave, kan tryggheten reduseres. Man har ikke lenger bare seg selv å klandre for feil, fordi det vil være flere kilder til feil. Dette kan redusere tryggheten man har når man arbeider alene.
  • Tid er en flaskehals: Når man samarbeider kan man alltid spørre teamet om hjelp. Men dette tar tid. Problemet må forklares, løsninger må diskuteres, og arbeidet i ettertid dobbeltsjekkes. Jobber man mot en deadline, har man sjelden tid til dette.
  • Ansvarlighet: Samarbeid krever at man gir fra seg kontrollen over deler av prosessen, mens ansvarligheten for oppgaven vil forbli den samme. Å stå til ansvar for en oppgave man ikke selv har utført kan vøre utfordrende.
Powered by Labrador CMS