Samfunn

Nordmenn stadig mer bekymret for framtiden

Nordmenn er blitt mye mer bekymret for den nære framtiden i løpet av bare fire måneder. I første kvartal 2016 mener 73 prosent av oss at Norge er i økonomisk tilbakegang. Det er en økning på 10 prosentpoeng siden nyttår. Men innvandring bekymrer oss enda mer enn økonomien.

Publisert Sist oppdatert

Norge er et av de landene i verden der pessimismen i forhold til økonomien har økt mest det i årets første kvartal. Det viser en undersøkelse gjort av analyseselskapet Nielsen. Hvert kvartal gjennomfører Nielsen en global undersøkelse som gir innblikk i forbruksvaner og forbrukernes tro på arbeidsmarkedet og personlig økonomi. Kun Estland, Colombia, Hong Kong og Singapore kan vise til et større hopp på «bekymringsindeksen» i løpet av ett kvartal enn Norge.

Oljekrise og økt arbeidsledighet påvirker nordmenns framtidsutsikter i stor grad. I undersøkelsen fra Nielsen sier 77 prosent av nordmenn at jobbutsiktene de neste 12 måneder er enten dårlige eller mindre bra. Dette er en økning på 23 prosentpoeng på et år.

Nielsen har spurt 30 000 mennesker fra over 60 land i Europa om deres framtidsutsikter, og kun 19 prosent av oss nordmenn mener at jobbutsiktene er gode i det kommende året. Til sammenlikning sier 27 prosent av EU gjennomsnittet at jobbutsiktene i det kommende året er gode, skriver Nielsen Norge i en pressemelding.

Ringvirkninger

Og bekymringen nordmenn føler for økonomi og jobb er reell. Statistisk sentralbyrå melder i dag om at nedgangen i oljeprisen og oljeinvesteringene de siste par årene har hatt store ringvirkninger. Fra 2013 til 2015 ble sysselsettingen i petroleumsnæringen alene redusert med om lag 2 500 personer. Det utgjør bare 10 prosent av sysselsettingsnedgangen i alle næringer knyttet til petroleumsnæringen. Størstedelen av reduksjonen i sysselsetting knyttet til petroleumsnæringen skjedde altså i andre næringer, skriver SSB i sitt nyhetsbrev onsdag.

I 2013 kunne 232.000 sysselsatte i Norge knyttes til petroleumsnæringen. Som følge av reduserte investeringer i petroleumsnæringen falt antall sysselsatte knyttet til næringen til 207.000 i 2015, en nedgang på 25.000, melder SSB.

I den samme Nilsen-undersøkelsen kommer det også frem at hele 43 prosent av oss nordmenn tror vi ikke vil være ute av den økonomiske nedgangen i løpet av året som kommer. Dette er allikevel lavere enn EU snittet, hvor 59 prosent mener det samme.

Innvandring

Men til tross for økende arbeidsledighet og krisestemning i oljenæringen, er nordmenn hakket mer bekymret for innvandringen enn for økonomien. Dette er en bekymring vi deler med våre skandinaviske naboer. Mens økonomi, arbeid, helse, krig og terrorisme bekymrer store deler av verden, topper innvandring bekymringslisten i Norge, Sverige og Danmark. Også i Tsjekkia, Storbritannia og Østerrike er man mest bekymret for innvandring, viser Nielsens undersøkelse,

Dette er vi mest redd for

Prosentandel nordmenns svar på spørsmål om største bekymringer de neste 6 månedene:

  • Innvandring: 23%
  • Økonomi: 21%
  • Terrorisme: 18%
  • Helse: 15%
  • Jobb: 13%
Powered by Labrador CMS