Samfunn

Reisende fra andre europeiske land får nå reise visumfritt til Shanghai i inntil seks dager. Men de nye reglene gjelder ikke for nordmenn.

Norge utelatt fra kinesisk visumoppmykning

Når Kina letter opp i sine visumregler gjelder det for reisende fra alle Schengen-land – bortsett fra Norge og lilleputtstaten Liechtenstein.

Publisert Sist oppdatert
Tirsdag sendte kinesiske myndigheter ut en kunngjøring om at utlendinger fra 30. januar kan reise visumfritt i inntil seks dager til Shanghai og provinsene Zhejiang og Jiangsu, begge populære turistdestinasjoner.

De nye reglene gjelder for alle EU-land samt Sveits og Island, men Norge er ikke inkludert. Blant Schengen-landene er samtlige inkludert med unntak av Norge og småstaten Liechtenstein med 36.000 innbyggere.

Dermed kan det se ut til at Kina fortsetter å forskjellsbehandle Norge på bakgrunn av det svært kjølige forholdet som oppsto etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Norge ble også holdt utenfor det gode selskap da Kina innførte 72-timers visumfrihet i Beijing-området i 2012. Også den gang var alle EU-land pluss Sveits og Island med på listen.

Da Financial Times den gang spurte om bakgrunnen for at Norge var utelatt, svarte en talsperson for kinesiske myndigheter at noen land ikke var kvalifiserte fordi deres innbyggere eller regjeringer var «av lav kvalitet» eller «oppførte seg dårlig».

Powered by Labrador CMS