Europa

Ifølge den seneste Ifo-indeksen er det bedring i sikte for Tysklands finansminister, Dr Wolfgang Schäuble.

Tysk forventningsbarometer spår økonomisk «gullhøst»

Tyske bedrifter har ikke vært så positive til egen utvikling og landets økonomi siden mai 2014.

Publisert Sist oppdatert

Den tyske Ifo-indeksen, som hver måned måler bedrifters oppfatning av- og forventninger til egen utvikling og økonomien som en helhet, viser et hopp fra 106,3 i august til 109,5 i september.

På forhånd var konsensus en så godt som flat utvikling, til 106,4. Skillet for vekst eller fall er lagt til 2005-nivå (100).

– Ifo-indeksen falt betydelig i august. Vi venter ikke at indeksen bedrer seg i september da dempet etterspørsel, spesielt fra fremvoksende økonomier, trolig fortsatt tynger industrien, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i dagens morgenrapport, og fikk støtte fra blant andre Handelsbanken Capital Markets.

Spesielt forventningsindeksen til Ifo vies mye oppmerksomhet.

– Selskaper er tydelig mer optimistisk til månedene som kommer. De er også mer forbøyd med deres nårværende forretningssituasjon. Den tyske økonomien forventer en gullhøst, skriver Ifo-instituttets president, Clemens Fuest.

Spesielt produksjonsindeksen viser at positiviteten for alvor er tilbake: Med et hopp på 10,8 poeng tangeres hoppet som ble gjort rett i etterkant av finanskrisen. The Guardian påpeker at dette kan skyldes at den verste, umiddelbare Brexit-frykten kan ha roet seg. Indeksene for detaljhandel økte også, etter flere måneder med fall. Samtidig nådde konstruksjonsbransjen nok et toppnivå, etter å ha økt stødig siden mars.


Create line charts
Powered by Labrador CMS