Ledelse

Ulempen ved å ha en plan B

Har du en plan B, fører det til at du legger mindre innsats i å nå hovedmålet, viser Wharton-studie.

Publisert Sist oppdatert

Konsekvensen kan bli at det er mindre sannsynlig at du faktisk når det opprinneligge målet ditt. Det viser en serie eksperimenter gjort av Jihae Shin, tidligere doktorgradstudent ved Wharton - nå professor ved University of Wisconsin, og Wharton-professor Katherine Milkman.

Jo mer spesifikke og detaljerte reserveplanene du lager deg for å sikre deg er, jo større er den negative effekten, ifølge forskerne. Men selv det å overveie en reserveplan, uten å utforme noe konkret, reduserer fokuset på å nå det opprinnelige målet, skriver knowledge@wharton i en omtale av studien.

Nå kan man vanskelig gå gjennom livet uten å ha noen reserveplaner overhodet, men professor Milkman oppfordrer folk til å være mer strategiske når det kommer til når og hvordan de lager en plan B. Et av Wharton-professorens forslag, er at man ikke lager en plan B før man har gjort alt man kan for å nå det opprinnelige målet.

Et annet råd er å overlate reserveplanleggingen til noen andre. Da Jihae Shin var på jakt etter en jobb i akademia, brukte hun all energien sin på dette målet. Hun lot noen andre, professor Milkman og andre mentorer, tenke igjennom hva slags alternativer hun kunne ha hvis hun ikke klarte å lande akademia-jobben.

Milkman sier til knowledge@wharton at overført til et arbeidsmiljø, kan man tenke seg at en leder gir en medarbeider en oppgave, med beskjed om satse alt på å nå målet. Det er ikke medarbeiderens oppgave å tenke på noen plan B. Det er lederens jobb, om nødvendig. Alternativt kan lederen la én gruppe jobbe med hovedmålet, og la en annen gruppe utforme noen alternativer.

Forskerne understreker at denne typen effekter bare er relevant når måloppnåelsen faktisk er avhengig av egen innsats.

Forskerne har publisert funnene i artikkelen «How backup plans can harm goal pursuit: The unexpected downside of being prepared for failure»

Powered by Labrador CMS