Arbeidsliv

Leder i Industri Energi, Leif Sande, ønsker å ha anledning til å anke saker fra Arbeidsretten til Høyesterett.

Utfordrer Arbeidsrettens fullmakter

I august tapte LO-forbundet Industri Energi sitt søksmål etter tarifftvisten med Norsk olje og gass. Nå ønsker de en ny gjennomgang av fullmaktene til Arbeidsretten, og kaller Arbeidstvistloven grunnlovsstridig.

Publisert Sist oppdatert

Under LO-kongressen i mai 2017 kommer Industri Energi til å foreslå at Arbeidsretten ikke skal avgjøre tarifftvister med endelig virkning. Kun unntaksvis har parter i Arbeidsretten fått anledning til å anke dommene.

– Dommene må kunne ankes helt opp til Høyesterett. Det er på tide at Arbeidsretten kan kikkes i kortene, sier forbundsleder i IE, Leif Sande til egne nettsider.

Det konkrete forslaget, forutsatt at det vedtass i LO-kongressen, lyder som følger:

«LO mener det er en uheldig løsning at Arbeidsretten avgjør tarifftvister med endelig virkning. Dommer og kjennelser fra Arbeidsretten må kunne ankes til Høyesterett på linje med lagmannsrettene sine avgjørelser. LO vil derfor jobbe for å få endret Arbeidstvistloven § 58.»

Bakgrunnen for forslaget er det Sande mener er feiltolkninger eller misforståelser av beviser i flere av sakene Industri Energi har tatt til retten. I tillegg mener forbundet at Arbeidstvistloven § 58 er grunnlovsstridig, og viser til Grunnloven § 88, hvor det heter at

«Høyesterett dømmer i siste instans. Dog kan innskrenkninger i adgangen til å få Høyesteretts avgjørelse bestemmes ved lov.

Høyesterett skal bestå av en justitiarius og minst fire andre medlemmer.»

– Det er fortvilende når Arbeidsretten avgjør saker i vår disfavør etter lettvinte politiske vurderinger i trygg forvisning om at ingen kan kikke dem i kortene, sier Sande.

Dagens Perspektiv kommer tilbake med mer om saken.

Powered by Labrador CMS