Annonse
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

En konflikt med bare tapere

En av landets beste dommere, Svein Erik Edvartsen, kom på kant med sin leder, NFFs dommersjef Terje Hauge. Etter hvert viste det seg at han hadde hatt samarbeidsproblemer også med de andre dommerne, som i hopetall strømmet til for å støtte Hauge i å suspendere Edvartsen. Hauge satt til og med sin egen stilling på spill, og kom med et ultimatum om at Edvartsen ikke måtte få dømme. Fikk han det, ville Hauge gå av som dommersjef.

Edvartsen og Hauge hadde hatt store samarbeidsproblemer etter at dommernestoren Rune Pedersen valgte nye utfordringer i 2015. Pedersen og Edvartsen hadde samarbeidet godt. Mentor Pedersen betydde mye for Edvartsen, mens Hauge ikke klarte å følge opp dette, hevdet Edvartsen.

Mobbing

Da Edvartsen – som dømmer både landskamper og Chanpions League-oppgjør – ikke kom på banen da Eliteserien startet, var det mange som lurte på hva som skjedde. Først ble samarbeidsproblemene trukket frem som årsak, men etterhvert har det også blitt avdekket at andre dommere følte seg både mobbet og trakassert av Edvartsen. Han har, med god hjelp av sin advokat Jon Christian Elden, nå hostet opp 50 sider med dokumentasjon på at hans kolleger har utsatt ham for rasisme.

Mobbing på arbeidsplassen er en ukultur, NFF. Det kan ikke feies under teppet, slik det ser ut som dere har gjort nå

Hva skjer? 

Løsningen som NFF, med generalsekretær Pål Bjerketvedt i spissen, har kommet opp med – etter flerfoldige runder med forhandlinger, med og uten advokat – er å få partene til å undertegne en avtale om at Edvartsen ikke får dømme mer i 2017. Han skal imidlertid få muligheten til å kvalifisere seg igjen i 2018, dersom han har vunnet tilbake tilliten som kreves for å dømme på toppnivå.

«Hæ?», vil nok mange si. Det virker som om NFF ikke har orket å gå til røttene av denne konflikten, som vi nå vet har handlet om en ukultur med mobbing, trakassering og rasisme. Ved å få partene til å undertegne denne avtalen, legger NFF i praksis lokk på konflikten, og dytter den foran seg. Hvordan skal Edvartsen få gjenvunnet tilliten? Må han gå kanossagang til alle toppdommerne (det er mange) i Norge og be om unnskyldning? Må alle dommerne som har kommet med rasistiske bemerkninger til Edvartsen gjøre det samme?

Eller burde NFF reagere overfor begge parter, se på sine egne retningslinjer, signalisere tydeligere at all mobbing er uakseptabel og sette opp et mer vanntett regelverk for hvordan våre menn og kvinner i svart skal oppføre seg både på og utenfor banen.

Mobbing på arbeidsplassen er en ukultur, NFF. Det kan ikke feies under teppet, slik det ser ut som dere har gjort nå.

Det hjelper heller ikke at partene har kjørt konflikten for det den er verdt gjennom medienes kanaler. Noen må snakke sammen og bli enige. Ordentlig enige.

Annonse
Annonse