Velferd

– Bemanningsselskapene har hatt en låvedør inn i arbeidsmarkedet. Den har vi i årevis prøvd å stenge. Der har vi stått på, mener Per Olaf Lundteigen.

EØS gjør det umulig å få alle i arbeid

– Det er klin umulig å ha full sysselsetting i Norge når du har fri arbeidsinnvandring, mener Per Olaf Lundteigen bestemt.

Publisert Sist oppdatert

–Det er i dette rommet her vi la grunnlaget for at arbeidsfolk fikk sin største seier, og Erna Solberg sitt største nederlag, sier Per Olaf Lundteigen, og viser vei inn til sitt kontor på Stortinget.

Det han henviser til er innstrammingen i arbeidsmiljøloven for bemanningsselskaper. Bemanningsselskaper skal dekke opp vikariater eller formidle arbeidsfolk, er hans syn.

Forbanner bemanningsselskaper

– Bemanningsselskapene har hatt en låvedør inn i arbeidsmarkedet. Den har vi i årevis prøvd å stenge. Der har vi stått på.

Den 65 år gamle Senterparti-veteranen har lenge forbannet bransjen for å bruke såkalte nulltimerskontrakter. Der de tilbyr «fast ansettelse uten garantilønn». Midlertidige ansettelser er ulovlig i bemanningsforetak, ifølge arbeidsmiljøloven. Men bransjen har funnet et smutthull, mener Lundteigen, ved å kalle det «fast» ansettelse.

– Kjernen i fast ansettelse er jo at det er tidsubegrenset og gir forutsigbarhet for løpende inntekt. Vi greide til slutt å stoppe denne kontraktsformen gjennom flere års innsats, ved å sette krav om at loven definerer fast ansettelse.

Et samlet Storting vedtok i juni denne lovendringen. Lundteigen smiler triumferende, men legger ikke skjul på at det har vært en seig kamp.

Det er klin umulig å ha full sysselsetting i Norge når du har fri arbeidsinnvandring

Umulig å få alle i arbeid

Lundteigen gir EØS-avtalen «skylda» for at vi ikke har full sysselsetting, eller hele folket i arbeid.

– Det er klin umulig å ha full sysselsetting i Norge når du har fri arbeidsinnvandring fra land med elendige lønns- og arbeidsvilkår og stor arbeidsledighet, sier Lundteigen med trykk på hver bokstav.

– Fri arbeidsinnvandring gjør det U.M.U.L.I.G. å sysselsette alle med delvis arbeidsevne, alle de menneskene som sliter, som dropper ut av skolen, som har en svak tilknytning til arbeidslivet. Du er nødt til å ha regulert arbeidsinnvandring i EØS-området utenfor Norden, og det erkjenner stadig flere.

Lundteigen forteller at han ikke lenger møter buing når han fronter en arbeidslivspolitikk som innebærer fast ansettelse med norske lønns- og arbeidsvilkår før arbeidsinnvandrere gis arbeidstillatelse i Norge. Nå blir han møtt med respekt.

– Dette er det viktigste tema jeg må utvikle på arbeidslivsområdet. Da er det så godt å være gårdbruker som er vant til å skape noe nytt gjennom å ta beslutninger. Politisk nydyrking kaller jeg dette.

En stemme for ungdommen

Å fange opp ungdommer som faller fra, og sikre at de skal få bruke sin arbeidsevne, mener Lundteigen er en viktig oppgave for å få «hele folket i arbeid». Å kutte i folks sykelønn for å redusere sykefraværet har han derimot ikke tro på.

– Senterpartiet vil bevare sykelønnsordningen som i dag fordi denne utgjør et viktig sikkerhetsnett. Sykefraværet i privat sektor er i mange tilfeller lavt med tanke på vår høye yrkesdeltakelse, påpeker Sp-veteranen.

– Det største problemet med høyt sykefravær har vi i offentlig sektor. Der fører for liten grunnbemanning, for svak ledelse og for lite inkluderende arbeidslivskultur til for høyt sykefravær. Det er her mye av jobben ligger, mener Per Olaf Lundteigen.

Powered by Labrador CMS