Annonse
Illustrasjonsfoto.  Foto: REUTERS/Jason Lee.
Synspunkt

Kunstig intelligens kan gi mer effektiv saksbehandling

Truls Baklid er administrerende direktør i søke- og tekstanalyseselskapet ayfie

SYNSPUNKT: Allerede automatiseres flere regelbaserte oppgaver for å frigjøre ressurser i både privat og offentlig sektor. Kunstig intelligens kan brukes bredere enn dette, og kan endre arbeidsmåter utover automatisering, som er kunstig intelligens i sin enkleste form.

Hvordan høste kunnskap fra eksisterende data?

Både kunnskapsbedrifter og offentlige etater bruker mye tid på å finne frem informasjon og kunnskap som ligger skjult i dokumenter. Hvor er dokumentene, hvilke er relevante for det jeg jobber med nå, hvem har jobbet med lignende saker eller problemstillinger tidligere?

Det å gå inn i hvert enkelt dokument for å finne relevans og sammenheng til andre dokumenter er ofte som å lete etter nåla i høystakken. Det krever mye tid og manuelt arbeid.

Kunstig intelligens støtter informasjonsinnhenting

Kunstig intelligens kombinert med med lingvistikk og tekstanalyse gjør at maskinene kan forstå konteksten ord er satt i og, kan forstå innholdet i de ustrukturerte dataene – ikke bare finne de ordene man søker etter. Det innebærer at maskinene kan avgjøre hvor relevant dokumentets innhold er for en sak, og om det er relevant i forhold til andre dokumenter knyttet til saken.  

Det er maskin­drevne løsninger som hjelper arbeids­prosesser som utføres av ­mennesker

Denne formen for kunstig intelligens kalles «aided intelligence». Det er maskindrevne løsninger som hjelper arbeidsprosesser som utføres av mennesker. Fagpersonene må fortsatt bruke sin kompetanse og erfaring for å ferdigstille jobben, men maskinen hjelper dem bedre å finne det relevante materialet som trengs for å gjøre den.

Bedre vurderinger

For konsulenter, saksbehandlere og andre fagfolk gir dette mulighet til å bruke mer av tiden sin til å anvende fagkunnskap. Dersom tiden brukt til å gå gjennom bakgrunnsmateriale reduseres, kan man anta at analyser eller saksbehandling får bedre kvalitet. Man får mer tid til å gjøre gode, fagbaserte vurderinger.  

Det innebærer at man må jobbe med maskinløsningene for å sørge for at de leverer de resultatene de skal knyttet til hver enkelt organisasjon. Det aller viktigste er kanskje å tørre å gi teknologien en sjanse til å ta over en oppgave man normalt tenker det kreves menneskelig intelligens og fagkunnskap for å utføre.

I fremtiden vil vi i langt større grad se at teknologien kan støtte eller utføre arbeidsprosesser som vi har trodd måtte være manuelle.

Hvis vi tør, kan organisasjoner vinne ved at kunnskap blir bedre anvendt og kvaliteten blir bedre.  

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse