ledelse

Karaoke som lederverktøy

Team med frihet og myndighet til å ta egne beslutninger, såkalte autonome team, sees på av mange som løsningen for innovasjon. Men for å få til det, trengs selvtillit – karaokeselvtillit.

Publisert Sist oppdatert

Benedicte Fjellanger er Business Consulting Manager i IT-konsulentselskapet Sopra Steria.

SYNSPUNKT. Hvordan kan ledere sørge for klare rammer og kommunisere felles visjoner – uten å detaljstyre og samtidig hindre innovasjon? Løsningen ligger i karaokerommet, blant annet.

Karaoke er kanskje ikke det alle forbinder med ledelse i dag – det er heller noe man gjør på fritiden og gjerne i sene nattetimer når selvtilliten er på topp.

Mekanismene som skal til for at noen tør å gripe mikrofonen er likevel direkte overførbare til ledere som skal navigere i ukjent farvann og løse problemer på nye måter.

Brødrene Tom og David Kelley, som står bak selskapet IDEO, har utviklet begrepet «karaokeselvtillit» eller «karaoke confidence» for å beskrive hva som skjer når man ikke frykter å feile eller bli bedømt av andre: Det er årsaken til at man tør å synge foran andre uten å være redd for å bli bedømt. Våger man det, bidrar man til å fostre en kreativ kultur for innovasjon.

Mange organisasjoner har en fryktkultur, og bruker stor kapasitet på å unngå å feile

Ledere som sørger for at man kan ta risk, snakke åpent og komme med nye ideer, kan skape en mer kreativ kultur gjennom å aktivt legge til rette for slik karaokeselvtillit.

Det gjør de ved å flytte ut beslutningsmyndigheten og kutte hierarkiet. Når man samtidig har det gøy på jobb, og verdsetter og jobber frem en tillitsbasert kultur, blir det trygt å komme med nye og innovative ideer.

Hvilke andre mekanismer bygger oppunder «karaokeselvtilliten»?

Troen på at man alltid kan lære og utvikle seg. Carol Dweck bruker begrepet vekstmentalitet for å beskrive at troen på at talent og evner er som en muskel som kan trenes. Dette er i sterk motsats til et fastsatt tankesett som sier at talent er medfødt og i liten grad mulig å utvikle.

Mange organisasjoner har en fryktkultur, og bruker stor kapasitet på å unngå å feile. Ved at lederne legger til rette for «feiltastisk ledelse» synliggjør man at den beste formen for utvikling og læring skjer gjennom å feile.

Det bygger ned fryktkulturen.

Oppfordringen går til alle ledere som skal finne nye løsninger på sine utfordringer: Bli inspirert av karaoke og legg til rette for at alle opplever feiltastisk ledelse. Da er det tryggere å sammen navigere i ukjent farvann, og det blir tryggere for de ansatte å kunne dele og komme med innovative løsninger.

Powered by Labrador CMS