Annonse
Det er nå når kruttrøyken har lagt seg og avisene er ferdig med å skrive om fyrverkeribranner og øyeskader, at den politiske debatten burde blitt sparket i gang, skriver lege Ragne Stauri. Foto: iStock
Synspunkt
Synspunkt

En tverrpolitisk ansvarsfraskrivelse

Ragne Stauri er lege og stipendiat i helsetjenesteforskning.

SYNSPUNKT. Så var vi der igjen.  

Ungdommer skjøt fyrverkeri mot hus i Larvik. Bolig i Fyllingsdalen i Bergen i fyll fyr. Tre skadde i Øvre Eiker etter at modifisert fyrverkeri eksploderte. Ungdommer skjøt fyrverkeri mot tilfeldig forbipasserende i Oslo. Brann i rekkehus i Bodø. 15-åringer kastet fyrverkeri mot vinduer i Kristiansand. Brann i garasje på Askøy. Hus overtent i Stavanger. Tre personer fikk alvorlige øyeskader. Gressbrann på Senja. Gressbrann på Veøy. Gressbrann i Stokmarknes. Gressbrann på Røst.  

Avisenes overskrifter etter nyttårsaften er en dyster tradisjon. Forbud mot pinneraketter er ikke nok. Ingen annen dag i året har folk rett til å bedrive en brannfarlig aktivitet som med overveiende statistisk sannsynlighet vil føre til at noen mister hjemmet sitt eller invalidiseres. Vi trenger ikke fjerne fyrverkeriet, men tiden er overmoden for å la profesjonelle overta. Privat fyrverkerioppskyting må bort. 

Med tolv års erfaringsbakgrunn som folkevalgt, vet jeg hvordan det føles å være politiker og ta upopulære valg. Som lege har jeg også sett hva som skjer når folk gis mulighet til å ta dumme valg. Det er vårt felles ansvar som samfunn å lage reglene som gir folk mulighet til å leve best mulige liv, uten å påføre andre unødvendig risiko og plage.  

Ingen fratas noen urimelig rettighet ved at fyrverkeri håndteres av profesjonelle. Ingens liv eller helse er verdt noens rett til å personlig tenne en lunte.  

Det er vårt felles ansvar som samfunn å lage reglene som gir folk mulighet til å leve best mulige liv, uten å påføre andre unødvendig risiko og plage. 

Privat fyrverkerioppskyting burde vært historie for mange år siden. Det er nå når kruttrøyken har lagt seg og avisene er ferdig med å skrive om fyrverkeribranner og øyeskader, at den politiske debatten burde blitt sparket i gang. Jeg har ingen forhåpninger.  

Rett skal være rett, på lokalt plan har flere partier tatt til orde for lokale forbud mot privat rakettoppskyting. Det er imidlertid på nasjonalt plan at nøkkelen ligger. Derfra er det stillhet. Ingen av stortingspartiene nevner problemstillingen i sine prinsipp- eller partiprogrammer.  

Det er en kollektiv tverrpolitisk ansvarsfraskrivelse. Noen blinde øyne og en håndfull nedbrente hus er ikke et stort nok tap til å legitimere risikoen for å pådra seg en politisk tapssak i et valgår. Og sannsynligvis ikke neste år heller.  

Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.

 

 

 

 

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
 
 

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Annonse

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
 
 

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Annonse