Annonse
FÆRRE JOBBER: Kampen om jobbene har blitt hardere for unge jobbsøkere. Samtidig som ledigheten har økt, er tallet på utlyste stillinger kraftig redusert. Foto: Jovanmandic/iStock

Historisk høy ledighet blant unge

Den 22. september var det registrert 200.200 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Mer enn en fjerdedel av disse var under 30 år, ifølge Dagens Næringsliv.

Tallene fra september viser at 5,3 prosent av de unge i aldersgruppen 20 til 24 år var helt ledige. Det er gruppen som hadde størst ledighet, men situasjonen er bedre enn i april.

– I dag er det veldig krevende for de unge å få hel- eller deltidsjobb. Ledigheten blant de unge er fortsatt høy i et historisk perspektiv, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav til DN.

– Aldersgruppen mellom 20 til 24 år har typisk høyere ledighet enn andre aldersgrupper, men nå er den enda høyere enn vanlig. Denne aldersgruppen er i en litt sårbar situasjon fordi de skal inntre arbeidslivet. Men ledigheten har gått ned. I begynnelsen av april var 16,7 prosent av de unge mellom 20 og 24 år helt ledige, sier Sørbø.

Færre ledige jobber

Samtidig som ledigheten har økt, har det vært en kraftig nedgang i ledige jobber etter koronautbruddet.

Nav har registrert 50.000 færre ledige stillinger i perioden mars-august enn i tilsvarende periode i fjor, forteller DN.

Annonse
Annonse