Arbeidsliv

NEDSTENGNING: Da Erna Solberg 12. mars orienterte om regjeringens koronatiltak, forsto Astero-direktør Per Olav Myrstad at det ville få store konsekvenser for deres virksomhet.

– 12. mars skjønte vi at vi ville bli hardt rammet

– Det mest krevende i den første fasen var at deltakerne i varig tilrettelagt arbeid ble stengt ute fra jobb, sier direktør Per Olav Myrstad i arbeidsinkluderingsbedriften Astero.

Publisert Sist oppdatert

Deltakere på arbeidsmarkedstiltak ble umiddelbart berørt da regjeringen innførte strenge smitteverntiltak for å stanse spredningen av koronaviruset. Arbeidsinkluderingsbedriften Astero er blant tiltaksarrangørene som raskt måtte tilpasse sin virksomhet til en ny hverdag.

– Skjønte at vi ville bli rammet

Administrerende direktør Per Olav Myrstad i Astero forteller at bedriften umiddelbart satte i gang en omstilling da regjeringen besluttet å stenge ned mye av Norge.

12. mars skjønte vi at vi ville bli hardt rammet. Vi satte i verk en rekke tiltak for å kutte kostnader, og måtte gå til permitteringer. Vi skjønte at etterspørselen fra våre kunder ville bli redusert.

Artikkelserie: Arbeidsinkludering i koronatiden

Hvordan har virksomheter som driver med arbeidsinkludering, opplevd pandemien? Hva har de gjort for å håndtere den nye situasjonen, og hvilke konsekvenser har koronapandemien for dem som allerede på forhånd hadde et stykke vei å gå for å komme i jobb?

Velferd.no har snakket med ledere og veiledere i fire virksomheter som jobber med arbeidsinkludering om deres erfaringer fra koronatiden. De fire virksomhetene er Hapro Jobb og Karriere, Astero, Hadeland IPS og Frisk Utvikling.

I en serie artikler formidler Velferd.no deres erfaringer. I denne artikkelen forteller administrerende direktør Per Olav Myrstad om Asteros koronaerfaringer.

Andre artikler i serien:

I likhet med andre bedrifter i arbeidsinkluderingsbransjen kastet Astero seg rundt og fant nye måter å følge opp tiltaksdeltakerne på etter nedstengningen i mars.

–Vi gikk over til oppfølging med webinarer og personlig oppfølging på Teams. Vi tok et stort steg på kort tid og klarte å gjøre all oppfølging digitalt. Det var ikke så vanskelig som vi hadde trodd, og tilbakemeldingene var bra, sier Myrstad.

Foto «DIGIFYSISK»: Astero vil ta med seg erfaringer fra koronatiden i framtidig oppfølging av tiltaksdeltakere: – Astero vil satse «digifysisk». Det vil bli en kombinasjon av digital og fysisk oppfølging, sier direktør Per Olav Myrstad. (Foto: Astero)

Tiltaksarrangør for Nav

Astero har hovedkontor i Molde og er i offentlig eid, med blant annet Møre og Romsdal fylkeskommune og flere kommuner i Møre og Romsdal på eiersiden.

Bedriften driver en rekke arbeidsmarkedstiltak på oppdrag fra Nav, blant annet avklaring, oppfølging, arbeidsforberedende trening (AFT) og varig tilrettelagt arbeid (VTA). Selskapet har også oppdrag for flere kommuner og leverer varer og tjenester til et stort antall kunder.

Astero har en stor mekanisk virksomhet og har også virksomhet innen blant annet distribusjon, renhold, vaktmestertjenester og leveranser av jobbfrukt.

Arbeidsinkluderingsbedriften har mange ansatte på tiltaket varig tilrettelagt arbeid. Det er et arbeidstilbud for personer som mottar, eller i nær framtid ventes å få innvilget uføretrygd, og som har behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging.

– Det mest krevende i den første fasen var at deltakerne i varig tilrettelagt arbeid ble stengt ute fra jobb. Det var sårt, sier Myrstad.

– Formidler ganske normalt

Etter den første krevende perioden i kjølvannet av koronautbruddet har Astero gradvis normalisert aktivitetene og har klart å overholde sine leveranseforpliktelser.

– Vi har drevet forsiktig og tror på et resultat rundt null i år. Det synes vi er eksepsjonelt bra i dagens situasjon, sier Astero-direktøren.

Erfaringene med digital oppfølging vil føre til endringer i måten Astero jobber på også etter at koronapandemien er brakt under kontroll.

– Astero vil satse «digifysisk». Det vil bli en kombinasjon av digital og fysisk oppfølging, sier Myrstad.

Når koronapandemien er under kontroll, vil det være viktig at man ser at man har et ansvar for de svakeste.

– Har det vært vanskeligere å formidle folk ut i jobb i koronatiden?

– Usikkerheten har vært stor, men vi har forholdsvis greie formidlingstall. Vi formidler ganske normalt, og ambisjonen er 200 personer i jobb i år, sier Myrstad.

Han konstaterer at behovet for arbeidskraft varierer i ulike sektorer, avhengig av hvordan de er berørt av koronasituasjonen.

– Kan koronapandemien få langvarige negative konsekvenser for dem som trenger ekstra bistand for å komme seg ut i arbeidslivet?

– Det er en reell frykt. Alle undersøkelser viser at det er grunn til bekymring. Mange koronatiltak er rettet mot de friske. Når koronapandemien er under kontroll, vil det være viktig at man ser at man har et ansvar for de svakeste, sier Astero-direktøren.

Powered by Labrador CMS