Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Politietaten har en lang vei å gå for å endre kultur og få ledelsen til å fungere godt nok, mener journalist og forfatter Stolz.

– Ansatte tier om kritikkverdige forhold for å overleve i systemet

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang er politiet i Bergen i søkelyset etter en varslingssak. Denne uken forteller voldsetterforsker Kenneth Berg til Bergens Tidene at varslingsprosessen han har vært i siden i vår «har vært enormt destruktiv.»

Han fraråder kolleger å varsle om kritikkverdige forhold fordi «de helsemessige kostandene er for store.» Samtidig skriver avisen at to av tre i varslingsgruppen som konkluderte med at politiet ikke gjorde noe kritikkverdig i den aktuelle saken sitter i politiets toppledelse.

– Politiet er en spesiell arbeidsplass med et strengt hierarki. Gruppefølelsen og korpsånden er sterk, sier Berg, som mener en fort havner utenfor «flokken» dersom en peker på kritikkverdige forhold.

Oppfatningen er langt på vei den samme hos journalist og forfatter Aasa Christine Stoltz. Hun gir i disse dager ut boken «Makt i uniform: Prestisje, intriger og mot i politiet – sett fra en stor, liten by». Der tar hun for seg nettopp politikulturen i Bergen.

– Politiet i Bergen sliter fortsatt. Mange tjenestemenn og kvinner tør fortsatt ikke å prate høyt om det de mener ikke fungerer – fordi de skal «overleve i systemet». Varslersakene har skapt sår det tar tid å lege, sier Stoltz.

Foto Under arbeidet med sin nye bok om politiet i Bergen mistet journalist og forfatter Aasa Christine Stolz i perioder all tillit til etaten.

Lang vei å gå

Følelsene hennes for politiet har vekslet mellom fortvilelse og sinne, forteller forfatteren.

– I perioder mistet jeg tilliten til etaten fullstendig. (…) Varslernes skjebner føles utrolig urettferdig og unødvendig, sier Stoltz.

I en underveisevaluering fra oktober av regjeringens store politireform, konkluderes det med at politikulturen i Norge består av «en rekke paradokser.» Eksempelvis skrives det i rapporten fra Direktoratet for forvaltning og IKT at selvbildet politiansatte har, særlig når det gjelder kultur, holdninger og ledelse, avviker fra det bildet som tegnes av forskning.

Stolzt tror rapporten har rett i mye, og mener politiet har en lang vei å gå for å endre kultur og få ledelsen til å fungere godt nok. I Bergen går det imidlertid framover, tror forfatteren.

– Ikke minst skyldes det at politimester Kaare Songstad (i Vest politidistrikt, journ. anm.) har tatt viktige grep, og de er på rett spor. Det gikk veldig galt i flere varslersaker, men Sognstad er opptatt av å lære av de feil som er gjort, mener Stoltz.

Hun tror endatil at politiet i Bergen har mulighet til å bli en spydspiss og veiviser i håndtering av varsling.

– Unik kompetanse er opparbeidet og en egen varslergruppe er til og med etablert. Nye nasjonale retningslinjer er slik på plass, men ingen andre politidistrikt følger etter. Må de ha sine egne skandaler først?

MERK: Boka «Makt i uniform: Prestisje, intriger og mot i politiet – sett fra en stor, liten by» er utarbeidet i samarbeid med magasinet Plot, som er en del av Dagens Perspektiv. Forfatter Stolzt er frilansjournalist for magasinet Plot.

Powered by Labrador CMS